Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
FLB_20200415_O8A1021
Beeld door: beeld: Florian Braakman

In huize Dajnowicz is het al een maand lang Ik kent Ik. Mijn planten zitten lekker ruim in de potten, de yogamat ligt permanent uitgerold en mijn kat is zielsgelukkig met alle aandacht. Ikzelf bereik nieuwe mijlpalen in labiliteit en wissel lachen, huilen en schelden af. Alle quarantainecontent en juist nu-berichten komen mijn neus uit. Ook heb ik zelf mijn haar bijgeknipt. Dat mag! Het is crisis! Maar: een break van mijn persoonlijke bubbel is meer dan welkom.

Dus sta ik op een woensdagmiddag die niet zonniger kan, in mijn sportbroek op de parkeerplaats naast de Maasrijnflat op Katendrecht. Hier is straks een 55+-workout, op afstand. A little less conversation schalt toepasselijk uit de muziekinstallatie van een Volkswagenbusje terwijl ik de organisatoren moeizaam probeer uit te horen over dit initiatief. Een aantal Kapenezen staat nieuwsgierig te kijken (“Mot dat met die herrie?”).

Kaap-nina-fernande

Lees meer

Tussen Katendrechters en Kapenezen

Is de succesverhaal Katendrecht slechts een papieren werkelijkheid?

Op anderhalve meter afstand, met verheven stem, legt initiatiefnemer Lorenzo Elstak me uit dat een hoop bewoners van deze flat nu aan huis gekluisterd zijn. Veel zijn op leeftijd, veel zijn alleen. Normaal gezien is zijn Platform Katendrecht een soort buurthuis 2.0 waar je lessen kunt volgen, lezingen kunt bijwonen en waar Katendrechtse ondernemers hun krachten bundelen voor meer verbinding in de wijk die te maken heeft met gentrificatie.

Die zogenaamde positieve kruisbestuiving als je dure huizen neerzet, gaat niet automatisch. Daar moet je hard voor werken, vertelt Lorenzo. De huidige anderhalvemetermaatschapij maakt die verbinding een nog grotere uitdaging. Maar daar houdt Lorenzo wel van.

“Als klap op de vuurpijl komt ook nog eens een hoogwerker de parkeerplaats oprijden”

Op de parkeerplaats staat dus een busje (van de vader van Onno van EOS Events, die de muziek en microfoons verzorgt). Ernaast staat coach Reinier van LEF Training zich op te warmen en Roger van Middleman Media vliegt zijn drone boven onze hoofden om alles te filmen. Een hele productie! En een uitgelezen kans om te netwerken, ik zie een aantal nummers uitgewisseld worden. 

FLB_20200415_O8A0954
Beeld door: beeld: Florian Braakman

Als klap op de vuurpijl komt ook nog eens een hoogwerker de parkeerplaats oprijden. Gevraagd aan Heijmans of ze die mochten lenen. Lorenzo grijnst: nu kan Reinier zijn training tot op 48 meter hoogte geven, dichter bij de balkons van de ouderen. Reinier slikt, en ik moet al overgeven bij de gedachte.

Maar het veiligheidstuigje gaat aan en onder luide muziek gaat Reinier de lucht in. “Zijn jullie er klaar voor?” schalt het door de luidsprekers. Overal verschijnen gezichten voor ramen en op balkons, zelfs aan de overkant van de straat en in het flatgebouw aan het volgende woonblok. De handjes gaan de lucht in, heen en weer zwaaiend. Er wordt getwist en gedraaid met de heupen, de ene voet stapt bij de andere en weer terug. Ik kan het gelukkig ook goed bijhouden en het is mooi om zo veel handen in de hoogte te zien. We mogen onszelf een applausje geven en dan verplaatst het circus zich naar de andere kant van de flat.

FLB_20200415_O8A1057
Beeld door: beeld: Florian Braakman

Een balkonmevrouw van de eerste etage vertelt dat zij niet naar buiten mag (“Alleen voor het vuilnis”) omdat haar man in een risicogroep zit. De hele dag thuis, dus. Dit is een welkome afwisseling in de dagelijkse verveling. Andere Kapenezen kijken toe maar zijn te eigenwijs om mee te doen. Ze dansen zelf al genoeg thuis, zeggen ze. Maar een excuus voor onderlinge praatjes levert het wel op, nu we er toch zijn. En: netjes op afstand. Ik hoef er maar drie minuten bij te staan en hoor al een aantal pittige roddels en heftige levensverhalen van meerdere buurtjes.

De volgende workout begint. Ik krijg kramp in mijn nek, en word uitgelachen door twee brutale elfjarigen op stepjes. Maar langs het water en op het grasveld doen kinderen, hondenuitlaters en yuppen uit de wijk mee. Het spektakel eindigt met ons aller geliefde Lee Towers. Ik weet het, het is een cliché, maar het doet me toch iets om te horen dat ik never alone walk. Je kunt, zo heb ik vandaag geleerd, best nog verbinding maken met mensen, je moet het vooral ietsje luider doen. JUIST NU.

FLB_20200415_O8A1010
Beeld door: beeld: Florian Braakman

Over deze rubriek

Steeds vaker klinkt de zorg dat verschillende groepen in de stad zich opsluiten in ‘parallelle samenlevingen’, dat er ‘kloven’ tussen groepen in de samenleving ontstaan. Is Rotterdam aan het segregeren of hoort dat bij de grote stad? Waar ontmoeten verschillende groepen elkaar nog, en waar verschuilen ze zich? In Ons Kent Ons gaat Vers Beton op bezoek bij verschillende Rotterdamse bubbels. Soms met, en soms zonder een glas, eh, bubbels.

Bekijk hier alle artikelen in ‘Ons Kent Ons’.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder


  1. Een cis-man is wanneer de genderidentiteit overeenkomt met het geboortegeslacht. De term cis-gender wordt doorgaans gebruikt als de tegenhanger van transgender en transseksueel, waarbij het geslacht en de genderidentiteit niet overeenkomen.
    ↩︎
IMG_2709

Basia Dajnowicz

Basia Dajnowicz (1988) is na de Achterhoek, Arnhem en Antwerpen eindelijk in Rotterdam terechtgekomen. Die krijg je hier nooit meer weg. In het dagelijks leven rammelt ze op haar toetsenbord en maakt ze domme grappen.

Profiel-pagina
braakman

Florian Braakman

Fotograaf

Florian Braakman (1988) is een autonoom-documentair fotograaf. Fotografie is een manier om vragen te stellen en grip te krijgen op onze snelle alledaagse realiteit. De poëtische, associatieve en verhalende kracht van het beeld staan centraal in zijn werk.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.