Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

In 2018 werd besloten: het onderwijs in Rotterdam-Zuid gaat op de schop. Om te voorkomen dat ruim 1800 leerlingen elke dag de brug oversteken van Zuid naar Noord, moeten er nieuwe schoolgebouwen komen. Verhuizingen en opsplitsingen moeten ervoor zorgen dat kansarme en kansrijke kinderen samen naar dezelfde scholen gaan.

Helpt deze grote ‘scholenschuif’ om kansenongelijkheid tegen te gaan? Volgens het onderzoek van Ronald Buitelaar is dat onwaarschijnlijk. Zijn tweede artikel uit ons onderzoeksdossier School op Zuid toont aan dat vooral kansrijke leerlingen profijt hebben van de plannen. 

 

2020-04-VB-schuif-op-zuid-Hilde-Speet-3b

Lees meer

Vooral kansrijke leerling plukt vruchten van scholenhussel op Zuid

Achter de scholenschuif blijkt vooral een bouwagenda schuil te gaan.

Maar hoe denken leraren en schooldirecteuren hier eigenlijk over? In aflevering 2 van de nieuwe vidcast School op Zuid praat Karim Amghar, bekend van de NTR-serie Karim Pakt Zijn Kans, erover met Michelle van Dijk (docent Nederlands op Lyceum Schravenlant in Schiedam), Bram van Welie (directeur OSG Hugo de Groot) en Marc van Splunter (docent lichamelijke opvoeding en dienstverlening & producten op het Vakcollege Hillegersberg).

Aflevering 2 van School op Zuid is ook als podcast te beluisteren:

Meer weten over kansenongelijkheid in het onderwijs? Je vindt alle artikelen en vidcasts over dit onderwerp in ons onderzoeksdossier. School op Zuid is een samenwerking van Vers Beton en OPEN Rotterdam, en wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. 

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

 1. BOOR: vier vestigingen op Zuid (2431 leerlingen); elf vestigingen in Noord (6637 leerlingen). 

  CVO: zes vestigingen op Zuid (2599 leerlingen); acht vestigingen in Noord (3933 leerlingen).

  LMC: zes vestigingen op Zuid (2442 leerlingen); dertien vestigingen in Noord (4828 leerlingen). 

  Bron: Scholen op de Kaart ↩︎

 2. Het AD maakte deze kaart, die een overzicht van de belangrijkste veranderingen toont. ↩︎
 3. Bron: Masterplan Onderwijs: Bouwen aan de Toekomst (2017) ↩︎
 4. De enige verwijzing naar kansen(on)gelijkheid is deze: een groot deel van de kinderen op Zuid gaat niet in Zuid op school en dat kan leiden tot segregatie en kansenongelijkheid. ↩︎
 5. Zuid heeft relatief veel goedkope woningen. In het NPRZ-gebied bedraagt het percentage goedkope woningen 78 procent, in Charlois zelfs 87 procent. Ter vergelijking: in de regio is dat 55 procent. Als gevolg wonen er op Zuid ook relatief veel arme mensen. De gemeente wil (onder meer) met een groot woningbouwprogramma een evenwichtiger bevolkingssamenstelling krijgen. Bron: Masterplan Onderwijs: Bouwen aan de Toekomst ↩︎
 6. Lees hier meer over de ontwikkelingen rondom de Tweebosbuurt. ↩︎
School op Zuid
de redactie

de redactie

De redactie van Vers Beton.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.