Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Nina Fernande – Woningmarkt 2020
Beeld door: beeld: Nina Fernande

Ga direct naar de geüpdatete kaart

Klik hier

Het is voor het eerst sinds 2014 dat de stijging van de huizenprijzen over heel de stad een dip vertoont. Afgelopen jaar namen de prijzen toe met 11 procent, waar ze in 2018 nog met 18 procent stegen. Het stadscentrum kende zelfs een daling, van 1 procent. Ter vergelijking: een jaar eerder stegen de huizenprijzen er nog met 23 procent. Daarom blijft de gemiddelde verkoopprijs in het centrum met ruim 457.000 euro hoog. Het blijft de op één na duurste wijk, achter Hillegersberg-Schiebroek. 

De verkoopprijs van een woning was in Rotterdam over 2019 gemiddeld 350.000 euro, blijkt uit de opgevraagde NVM-cijfers.1 Zes jaar eerder, in 2013 en op het dieptepunt van de woningmarktcrisis, bedroeg dit ‘slechts’ 193.000 euro. Sindsdien is de gemiddelde verkoopprijs van woningen verkocht door leden van deze makelaarsvereniging (NVM) met maar liefst 81% gestegen.

De prijsgroei vertraagde vorig jaar in het overgrote merendeel van de veertien Rotterdamse wijken. Vooral Feijenoord springt eruit. Stegen de verkoopprijzen daar in 2018 met gemiddeld 27 procent, in 2019 ging het om ‘slechts’ 10 procent.

Industriedorp Rozenburg laat met min 10 procent een opvallende krimp zien. Remie Ramkhelawan van Emmastaete, een van de twee makelaars met een vestiging in dit stukje Rotterdam, herkent dit beeld niet.2 Volgens Ramkhelawan is het, ondanks de coronacrisis, juist druk op de hyperlokale woningmarkt. “Vorige week had ik twaalf bezichtigingen op een dag voor een rijtjeswoning. De helft kwam van buiten: Arnhem, Rijswijk, Amsterdam, noem maar op.” Hij zag zijn verkoopprijzen de voorbije twaalf maanden fors aantrekken.

Beeldmerk_03

Lees meer

“Had ik toen maar een huis gekocht”: bekijk 10 jaar Rotterdamse woningmarkt

Interactieve kaart met 10 jaar aan informatie over de Rotterdamse woningmarkt

Stad te duur

Desondanks ziet het Kadaster3 duidelijke signalen dat de verhitte woningmarkt afkoelt. Volgens woningmarktexpert Paul de Vries is de stad simpelweg te duur geworden voor een grote groep Rotterdammers. “Kopers haken af, of ze wijken uit naar omliggende plaatsen. Naar Schiedam, Capelle aan den IJssel, Den Haag.” 

Volgens De Vries, die beschikt over data van alle in Nederland verkochte woningen, lag de gemiddelde prijs in Rotterdam in de eerste drie maanden van dit jaar op bijna 298.000 euro. Dat is een groei van ruim 12 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De Vries schetst, kortom, een breder gewogen beeld dan de NVM-cijfers.

Effect op de huurmarkt

De woningschaarste straalt wel nog onverminderd af op de huurmarkt. Een eind mei uitgebracht rapport van Vastgoedmanagement Nederland en de NVM toont dat de gemiddelde huurprijs in de vrije sector in Rotterdam rond de 1100 euro schommelt. De prijs per vierkante meter blijkt in de tweede helft van 2019 flink gestegen: tot 13 euro (+4,6 procent). Volgens de onderzoekers worden er gemiddeld kleinere woningen verhuurd. 

Vooral appartementen zijn populair. En dan met name in Kralingen-Crooswijk, het centrum en Prins Alexander. In het centrum stegen de huurprijzen met 5,5 procent.

Deze stijgingen maken dat, behalve kopers, steeds meer huurders noodgedwongen hun woongeluk moeten zoeken buiten de stadsgrenzen. Slechts een op de drie Rotterdammers die vorig jaar verhuisde, wist in de eigen stad een nieuwe huurwoning te vinden, tegen 44 procent in 2017. Als belangrijke oorzaak daarvoor wordt – in hetzelfde rapport – de concurrentie met expats genoemd. “Makelaars geven aan dat in 2019 één op de drie verhuurde woningen door een expat is gehuurd.”

Update cijfers 2019

Onze interactieve kaart ‘Had ik toen maar een huis gekocht’ is geüpdatet met de verkoopprijzen, WOZ-waardes en eigendomsverhoudingen van 2019. De kaart bevat nu twaalf jaar aan woningmarktinformatie, sinds 2008. Weten hoe jouw eigen buurtje ervoor staat?

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

  1. De NVM-cijfers (Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen) zijn afkomstig van de onderzoeksafdeling van de gemeente Rotterdam. Daar wordt een grote hoeveelheid data over de stad verzameld, afkomstig van allerlei partijen. Wat ontbreekt in deze woningmarktcijfers zijn alle verkopen door niet-NVM-leden, zoals makelaars aangesloten bij brancheclub VBO of particulieren die hun huis zelf proberen te slijten. ↩︎
  2. In Rozenburg is geen NVM-kantoor gevestigd. Wel zijn de woningen meegenomen die door buiten het dorp actieve NVM-makelaars zijn verkocht. ↩︎
  3. Een van de wettelijke taken van het Kadaster is het registreren van alle vastgoedtransacties in Nederland. ↩︎
Wie bezit onze stad?
Portret-MG-2014-tumbnail

Maurice Geluk

Chef onderzoeksredactie

Werkte in 2019 en 2020 bij Vers Beton als chef van de onderzoeksredactie. Schreef over particuliere woningbeleggers, repressief nachthorecabeleid en filantroop Van der Vorm. 

Profiel-pagina
05_Nina Fernande_integratie

Nina Fernande

Illustrator

Nina Fernande (1987) is een illustrator. Ze woont en werkt in Rotterdam. Als ze niet aan Franstalige chansons werkt, kleurt, faxt en streept ze simpele maar krachtige platen. Ze typeert haar werk als cartoonesk zonder het grafische element te verliezen.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.