Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
mark hoogstad door vincent mentzel
Beeld door: beeld: Vincent Mentzel

De Mark Hoogstad Beurs is een initiatief van familie, vrienden en oud collega’s van Mark Hoogstad en heeft als doel om zijn manier van werken te eren én journalisten te steunen die de tijd en ruimte nodig hebben om diepgravend onderzoek te doen naar een Rotterdams onderwerp. 

Hoogstad werkte 18 jaar bij NRC Handelsblad (eerst als sportverslaggever, later als Rotterdamwatcher) en 4,5 jaar bij AD Rotterdams Dagblad. De afgelopen jaren werkte hij als freelancer, onder meer voor Trouw en Vers Beton. Hij schreef meerdere boeken, waaronder het bekroonde Rotterdam stad van twee snelheden.

mark_hoogstad_in_memoriam

Lees meer

Rust zacht, Mark

In memoriam Mark Hoogstad

Ruimte voor de journalist

Veel journalisten geven aan meer ruimte en tijd te willen om te werken aan diepgravende en grensverleggende verhalen. Hoogstad was een pleitbezorger voor die diepgravende journalistiek; de ‘grote verhalen’. In journalistenvakblad Villamedia deelde hij in mei 2018 zijn zorgen over de snelheid waarmee journalisten hun werk moesten doen. 

“Steeds vaker waande ik mij een vakkenvuller die een pistool tegen het voorhoofd gedrukt krijgt: een berichtje hier, een ankeilertje daar, een stoppertje zus, een stukje zo. En dat alles in een ziedend tempo. Want veelvraat internet heeft immer honger, veelvraat internet moet koste wat het kost gevoed worden. Wat zojuist is getikt, had eigenlijk gisteren al op de site moeten staan.”

De doelstelling van de Mark Hoogstad Beurs is journalisten in staat te stellen journalistieke projecten van bijzondere aard en kwaliteit uit te voeren. De steun wordt verleend in de vorm van een gift van maximaal 12.500 euro.

Uitstijgen boven het reguliere

De projecten moeten uitstijgen boven de reguliere verslaggeving, de dagelijkse journalistiek of het correspondentschap. Het onderwerp, thema of anders de benadering of invalshoek moet bijzonder zijn, en gerelateerd aan de stad Rotterdam. De uitwerking mag een boek, een longread-artikel, een serie verhalen, een documentaire, podcast of een andere journalistieke vorm krijgen.

Vers Beton staat open voor het publiceren van journalistieke producties die met de Mark Hoogstad Beurs tot stand zijn gekomen. Journalisten die van plan zijn om een aanvraag voor de beurs te doen, en hun resultaat op Vers Beton willen publiceren, kunnen contact opnemen voor een intentieverklaring en eventuele hulp bij de productie of het projectplan. 

Aanvragen

Aanvragen voor de Mark Hoogstad Beurs 2020 kunnen worden ingediend op uiterlijk 1 september 2020 via de website van de stichting Mark Hoogstad Beurs. Daar is ook meer informatie over de selectiecriteria te vinden. Een onafhankelijke jury zal bepalen wie de eerste beurs krijgt uitgereikt. 

 

De stichting heeft een aantal financiers bereid gevonden om een bijdrage te leveren, waaronder de gemeente Rotterdam en een aantal liefdadigheidsfondsen die er voor kiezen anoniem te blijven. De stichting blijft op zoek naar aanvullende financiering. Neem voor meer informatie hierover contact op met voorzitter van de stichting Lennart de Jong.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

de redactie

de redactie

De redactie van Vers Beton.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.