Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
FleurBeerthuis-Roodkapje-Supermarkt-7
Beeld door: beeld: Fleur Beerthuis

‘Het gebruik van winkelwagen is verplicht’ en ‘Geen huisdieren naar binnen’ melden de posters aan het Delftseplein. Een medewerker in een geel hesje en witte handschoentjes komt de hoek om gerateld met een pas gereinigde winkelwagen. Ik denk na over mijn boodschappenlijstje terwijl ik de pijlen op de vloer bekijk die de looprichting aangeven. Er komt een groep mensen aanlopen die waarschijnlijk ook komt winkelen. Jawel: korte pony’s, momjeans met opgerolde pijpen boven witte gympen. Kan niet missen, dit is artistiek publiek!

Ik sta voor Roodkapje. Het cultureel platform annex voormalige kapsalon annex burgertent annex alternatief podium annex kunstgalerie, biedt het hoofd aan de coronacrisis door een eigen Culturele Supermarkt te openen. Hier kun je casual kunst kopen, iedere vrijdag van 16.00 tot 21.00 uur. Als bezoeker reserveer je een timeslot van een half uur. Toegangskaartjes zijn te koop in verschillende prijsklassen, ook voor nul euro zodat iedereen een kans krijgt om de winkel te bezoeken.

Als boodschapper krijg je hier alle coronalusten en -lasten die je bij je eigen buurtwinkel (shout-out Jumbo Schiedamseweg!) ook kunt vinden. Veiligheidsvoorschriften, weekaanbiedingen, geen plek in de fietsenstalling. Er zijn zelfs hangjongeren die precies onhandig op de stoep staan te scrollen op hun telefoon, nonchalant gekleed tot in de puntjes.

FleurBeerthuis-Roodkapje-Supermarkt-6
Beeld door: beeld: Fleur Beerthuis

Artistiek leider Gerben Willers treedt op als filiaalmanager. Hij vertelt dat aangezien de afgelopen maanden alle podia, musea en eettenten dicht moesten, het idee voor de supermarkt ontstond. Supermarkten konden immers wel openblijven omdat zij in een levensbehoefte voorzien. Is kunst niet ook een soort levensbehoefte?

Het complete makersbestand van Roodkapje is gevraagd voor de bevoorrading van de toko. Allemaal artiesten, kunstenaars en muzikanten die het zwaar hebben op dit moment. Sommigen maken speciaal voor de Culturele Supermarkt nieuw werk: foto’s, collages, beeldjes, schilderijen, installaties, cd’s. En ik zie in de folder dat je voor drie euro ook een performance kunt kopen als je lang in de rij moet wachten. Prima deal. Op deze manier kunnen makers wat bijverdienen. Wie wil verkopen mag dat doen tegen een kleine commissie. 

Terwijl we buiten wachten op ons tijdslot, druppelen er mensen naar buiten met tasjes. De zaken gaan goed, zo te zien. Gerben de filiaalmanager leidt zijn 86-jarige grootmoeder naar de tram. Die heeft het bombardement overleefd, dus blijft absoluut niet thuis terwijl haar kleinzoon een event organiseert. Een andere dame zit buiten in haar rollator te wachten op de taxi. Mevrouw Hollander had nog nooit van Roodkapje gehoord, maar een vriendin gaf haar een krantenbericht waarin de supermarkt genoemd werd. Via haar woongebouw in Ommoord bestelde ze een seniorenbusje en hier zijn we. Hartstikke leuk daarbinnen, een aanrader. Maar nee, niks gekocht. Mevrouw Hollander tekent en schildert zelf ook graag en kwam vandaag vooral voor de inspiratie.

FleurBeerthuis-Roodkapje-Supermarkt-1
Beeld door: beeld: Fleur Beerthuis

We mogen naar binnen en krijgen een overzicht en een prijslijst, handschoentjes om de koopwaar veilig kunnen oppakken en keuren, en een winkelwagentje. De prijzen variëren van één tot tienduizend euro. Je moet de lijnen volgen, mag niet omkeren en ook niet inhalen.

Zo kuieren we netjes op afstand de supermarkt door, langs alle schappelijk geprijsde prints, foto’s, beschilderde tasjes, en een breekijzer van keramiek (“zeer populair, al verschillende kopers staan op de lijst”). Er zijn ook objecten die ik onder ‘overig’ zou scharen en een installatie van een paard met een televisie. Ik zie een serie portretten van frietjes die zeer tot mijn verbeelding spreekt. De mayoklodders druipen van de lijstjes, recht mijn Poolse hart in. 

Ook zie ik een illustratie van Notorious B.I.G. die ik onmiddellijk zou aanschaffen als de gemeente niet net de afvalstofheffing had gecasht, mijn belastingaangifte niet zo ongunstig was uitgevallen en Havensteder de huur niet met 4,1 procent had verhoogd. Het zijn bittere tijden.

FleurBeerthuis-Roodkapje-Supermarkt-5
Beeld door: beeld: Fleur Beerthuis

Omdat er ook een andere bezoeker achter mij in de colonne loopt, loop ik een beetje door. Maar hij stelt me gerust dat hij geen haast heeft. Vince uit New York kwam voor werk in februari naar Rotterdam. Over een paar weken vertrekt hij weer, wat een timing. De Amerikaan liep per toeval langs en wist een vrijgekomen kaartje uit het tijdslot te bemachtigen. Hij is dolblij dat er eindelijk iets te beleven valt. Ik snap het sentiment volledig. Een beetje beschaamd loop ik met mijn lege karretje richting de kassa.

Gelukkig staat Gerben buiten te stralen omdat de verkoop zo goed loopt. Ik kan me voorstellen dat het voor bezoekers fijn is om iets tastbaars te kunnen doen. Met een aankoop help je een klein beetje in de lokale kunstwereld. En volgende week vrijdag ligt er weer een compleet nieuwe bevoorrading in de schappen.

Over deze rubriek

Steeds vaker klinkt de zorg dat verschillende groepen in de stad zich opsluiten in ‘parallelle samenlevingen’, dat er ‘kloven’ tussen groepen in de samenleving ontstaan. Is Rotterdam aan het segregeren of hoort dat bij de grote stad? Waar ontmoeten verschillende groepen elkaar nog, en waar verschuilen ze zich? In Ons Kent Ons gaat Vers Beton op bezoek bij verschillende Rotterdamse bubbels. Soms met, en soms zonder een glas, eh, bubbels.

Bekijk hier alle artikelen in ‘Ons Kent Ons’.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

IMG_2709

Basia Dajnowicz

Basia Dajnowicz (1988) is na de Achterhoek, Arnhem en Antwerpen eindelijk in Rotterdam terechtgekomen. Die krijg je hier nooit meer weg. In het dagelijks leven rammelt ze op haar toetsenbord en maakt ze domme grappen.

Profiel-pagina
Fleur.2

Fleur Beerthuis

Fotograaf

Fleur Beerthuis studeerde aan de Willem de Kooning Academie en werkt nu als fotograaf. Ze vindt Rotterdammers geweldig. Door mensen te portretteren ziet zij een glimp van hun werelden. Ze is nieuwsgierig naar hoe andere mensen leven en denken. Met beelden probeert zij hun verhalen zo goed mogelijk over te brengen.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.