Voor de harddenkende Rotterdammer
Zomer in zicht
Beeld door: beeld: Marcel Kollen

Waterfonteinen in het wijkpark Oude Westen

In principe is elke waterbron of fontein een aanrader als je het te heet krijgt. Maar het aangename gekwebbel van buurtbewoners, de ruis van de stad op de achtergrond en een bak streetfood in de hand maken deze plek optimaal. Het wijkpark Oude Westen aan de West Kruiskade heeft gloednieuwe fonteinen om in af te koelen. Koop gelijk een waaier bij de toko. 

Diep onder de Maas

De nummer één Rotterdamse plek waar de zon niet schijnt, is de Maastunnel. En dat merk je: de temperaturen zijn er een heel stuk lager dan bovengronds. Voor voetgangers is-ie overdag helaas nog even dicht, dus het wordt zwetend (van angst) de roltrap af met de fiets. Als je een paar keer met wapperende haren de tunnel doorvliegt kun je er weer tegenaan. Vanaf 20.00 uur tot 06.00 uur in de ochtend mag je wel te voet door de tunnel, mocht je van de warmte niet kunnen slapen. 

Knooppunt Kleinpolderplein

Het grootste verkeersknooppunt van Nederland, lekker koel? Toch wel. Onder de flyovers van het Kleinpolderplein – het domein van verwarde voorsorteerders en scheldende rechtsinhalers –  huist het openluchtmuseum voor verweesde beelden. Hier is een plekje voor beelden die ‘over’ zijn, weg moesten of ‘even nergens terecht kunnen’. Tja, weggooien is ook weer zo wat. Het is een troostrijke gedachte dat er voor buitenbeentjes of gebutste beelden een koel plekje is in deze stad. 

Tuin Schoonoord

Als het op hittestress aankomt is grijs slecht en groen goed. Maar het ene groene park is het andere niet. Het Dakpark, bijvoorbeeld, is zo verschroeiend dat je bijna tussen de buurtkinderen in de trapfontein wil gaan liggen. Nee, een dichtbegroeide tuin is dan echt beter. De Historische Tuin Schoonoord is slim verstopt in Het Park (dat park tussen de Euromast en het Scheepvaartkwartier). Als je bijgekomen bent van de warmte valt er ook veel te zien: bomen uit 1860 en vijvers die recht uit The Secret Garden lijken te komen. 

Laurenskerk

Een te warm lichaam is één ding. Maar je brein kan soms ook aardig oververhit raken. Een beetje rust en bezinning in de koelte doet wonderen. Sint Laurentius is de patroonheilige van hét katholieke bolwerk van Nederland: Rotterdam. De martelaar stierf een roosterdood boven het vuur omdat hij het geld van keizer Valerianus I uitdeelde aan de armen. Zodoende beschermt hij nu brandweerlieden, bierbrouwers, banketbakkers, kolenbranders – allen die met vuur werken. Naar hem is de Laurenskerk vernoemd en daarbinnen kun je prima je heethoofd blussen.

Starbucks aan het Hofplein

Als een miljoen miljard kantoorloze freelancers er mogen zitten, kun jij er ook best even verkoeling komen zoeken. Of beter gezegd: een welkome bevriezingsdood. In de Starbucks aan het Hofplein gaat de thermostaat zeer ver naar beneden. En als je vervolgens te vaak zo’n gedrocht met hazelnoot, caramel, pompoenvlokken en haverslagroom voorbij ziet komen, kun je altijd nog klappertandend naar buiten kijken. Naar die prachtige Hofpleinfontein of de werkzaamheden aan de Coolsingel.

vb-mailchimp

Lees meer

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van Vers Beton per mail? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Metrostation Blijdorp

Het enige wat je nodig hebt om zoete verlossing voor de hitte te vinden, is een werkende ov-chipkaart (en een mondkapje voor de zekerheid). De ondergrondse metrostations van de RET zijn goed toeven. Oostplein, Coolhaven… en op nummer één: Blijdorp! Met elke meter op de roltrap zakt het kwik. Om je extra te kalmeren voorziet de RET je hier van FvD’esque pianomuziek en lavendelgeur. Waarlijk een toevluchtsoord voor lichaam en ziel. 

Professor Plons in het Maritiem Museum

Als je kinderen hebt ligt oververhitting permanent op de loer, daar hoeft het geen augustus voor te zijn. ‘Láát mama maar even…!’ is een stuk makkelijker als de kinderen wat om handen hebben. In het Maritiem Museum is er precies daarvoor een interactieve kinder-doe-tentoonstelling in de vorm van een speelgoedhaven. Hier legt Professor Plons de havenbaronnetjes van morgen uit hoe je de zeilen hijst, containers scant en vissen vangt. En o ja, de airco staat er op volle toeren.

En deze plekken verdienen ook een eervolle vermelding: 

  • De bunker van het Atlantikwallmuseum in Hoek van Holland (zodra die open is).
  • Een razende tocht in een watertaxi, bijvoorbeeld naar een van de strandjes
  • Aangename briesjes aan naaktstrand Delftse Hout. 
  • Dakterras van het Nhow-hotel in De Rotterdam. 
groen-spots-in-rotterdam

Lees meer

De zeven mooiste (verborgen) groene plekken van Rotterdam

De favoriete groene oases van de Vers Beton redactie, van landgoederen tot volkstuinen.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

IMG_2709

Basia Dajnowicz

Basia Dajnowicz (1988) is na de Achterhoek, Arnhem en Antwerpen eindelijk in Rotterdam terechtgekomen. Die krijg je hier nooit meer weg. In het dagelijks leven rammelt ze op haar toetsenbord en maakt ze domme grappen.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.