Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers-Beton-Michael-van-Kekem-Nida-Tweede-Kamer-2020
Beeld door: beeld: Michael van Kekem

De kogel is door de kerk, Nida gaat landelijk. Rotterdammers kennen vooral het gezicht van de partij: Nourdin el Ouali. Volgens de zelfbewuste voorman – die vrijwel zeker de lijsttrekker wordt – zijn vier zetels mogelijk in de landelijke verkiezingen. Is dat zo en waar liggen dan de kansen?

Nourdin el Ouali heeft zichzelf in Rotterdam laten zien als een welbespraakt raadslid dat veelvuldig de confrontatie zoekt met zijn natuurlijke tegenstander Leefbaar Rotterdam – en dan bij voorkeur Tanya Hoogwerf.  Zowel in de raadszaal als in de landelijke media. Op onderwerpen als racisme, islam en veiligheidsbeleid. 

In 2014 haalde het door de islam geïnspireerde Nida uit het niets twee zetels in de Rotterdamse gemeenteraad. In een tijd vol politieke spanning – met uitreizigers naar Syrië, aanslagen in Europa en een vluchtelingencrisis – werd El Ouali een graag geziene gast aan de talkshowtafels. Soms tot zijn eigen ergernis werd hij vooral rond deze thema’s gevraagd. Tegelijkertijd leverde dat de partij en El Ouali wel naamsbekendheid op.  

Klassiek links programma

De partij ziet zichzelf graag als emancipatiebeweging die nieuwe kiezers betrekt bij de politiek. Maar juist op dat vlak heeft Nida – ook landelijk – concurrentie van partijen als Denk en Bij1. 

De afgelopen jaren moest Nida in de Rotterdamse raad op zoek naar zichzelf. Na zijn eerste periode presenteerde El Ouali zich bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 als intellectuele partij met een holistische visie voor Rotterdam, Nederland en de wereld. Hij had voor deze verkiezingen namelijk concurrentie gekregen van Denk. De partij die dankzij de populariteit van oprichter Tunahan Kuzu vier zetels wist te behalen in de Rotterdamse gemeenteraad, richt zich deels op dezelfde thema’s als Nida: de aanpak van discriminatie en racisme, met daarnaast op economisch gebied een klassiek links programma. 

Met zijn filosofische benadering wilde Nida zich afzetten tegen het meer populistische Denk. Dat had succes: de twee zetels bleven gehandhaafd. Toch worstelde El Ouali met zijn rol in de gemeenteraad nadat de verbaal minstens zo sterke fractievoorzitter van Denk, Stephan van Baarle zich opwierp als oppositieleider. 

El Ouali gaf tegen Rijnmond toe dat hij na negen jaar in de gemeenteraad soms moest vechten tegen cynisme. En begin dit jaar stond hij zijn zetel af om de landelijke campagne van Nida voor te bereiden.

Islamitische inspiratie

Nu Nida landelijk gaat wordt de islamitische inspiratie prominent naar voren gebracht. “Islam wordt in de landelijke politiek gezien als probleem, wij vinden in de islam de oplossing”, stelt El Ouali in een persbericht. Hij spreekt desgevraagd tegen dat de islamitische inspiratie nu prominenter aanwezig is dan eerder, maar noemt de combinatie van diversiteit en islamitische inspiratie wel uniek aan Nida. “Als je ons afzet tegen andere partijen zijn we daarmee uniek en onderscheidend.”

Met de komst van Nida lijkt het krap te worden in de vijver voor emancipatiepartijen op links, met naast Nida ook Denk en Bij1 van Sylvana Simons. Dat hoeft volgens El Ouali geen probleem te zijn: “Er is ruimte op links. Als je internationaal kijkt zie je dat jongeren zich aangetrokken voelen tot mensen als Bernie Sanders of Alexandria Ocasio-Cortez in Amerika. Traditionele linkse partijen zoals de PvdA zijn steeds minder in trek. Daarnaast is politieke vernieuwing in Nederland de laatste jaren alleen maar op rechts te vinden, zoals met Fortuyn, Wilders en Baudet.”

El Ouali denkt dat dat gat gevuld kan worden door nieuwe partijen als Denk, Bij1 en Nida. “Het is niet zo dat wij exact dezelfde mensen aanspreken, maar deze partijen richten zich wel op de mensen op links die zich niet meer senang voelen bij de traditionele partijen.” Een fusie met een van die twee andere partijen gaat er niet komen. Een samensmelting met Denk mislukte al voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, en met Bij1 blijft bij wederzijdse sympathie. “We hebben warme banden met Bij1 en bundelen de krachten waar het kan.” 

Niet populistisch

De vraag of er ruimte is voor alle drie de partijen in het parlement, laat zich acht maanden voor de verkiezingen nog niet gemakkelijk beantwoorden. Nida hoopt op te vallen in het huidige racismedebat en met zijn islamitische inspiratie een nieuwe groep kiezers aan te spreken. 

Tegelijkertijd is Bij1 met Sylvana Simons al duidelijker geprofileerd als anti-racismepartij en is Denk al meer gevestigd. Maar: “wij hebben een bredere visie dan die twee partijen”, vindt El Ouali en hij doelt daarmee op hun standpunten op duurzaamheid, zorg en woningbouw. “Daarin zijn we niet populistisch, wij staan voor waardengedreven politiek met inspiratie uit de islam.”

Overigens deed Nida vorig jaar al een gooi naar een plekje in de Provinciale Staten van Zuid-Holland en Noord-Holland, maar haalde het in beide provincies nog niet genoeg stemmen voor een kwart zetel. Denk wist wel in beide provincies terecht te komen.

vb-mailchimp

Lees meer

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van Vers Beton per mail? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Wat dat betreft zal El Ouali niet rouwig zijn om het geruzie binnen de partijtop van Denk van de afgelopen maanden. Oprichter Selçuk Öztürk moest het veld ruimen als voorzitter en Farid Azarkan kwam als nieuwe partijleider uit de strijd. Stemmenkanon Tunahan Kuzu, die bij de vorige verkiezingen persoonlijk bijna twee zetels binnensleepte voor zijn partij, is niet langer de lijsttrekker en is mogelijk helemaal niet meer verkiesbaar. Van het verval bij die partij zou Nida kunnen profiteren.

Maar het blijft de vraag of Nida ook buiten de grote steden kiezers aan zich weet te binden en genoeg kan opvallen tussen het geweld van de landelijke partijen. El Ouali zelf ziet geen problemen: “Wij zijn een progressief kosmopolitische emancipatiebeweging van een nieuwe generatie zonen en dochters van Nederland en kunnen meer doen dan waar de oude politiek nu toe in staat is.”

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

COOLSINGEL-PRAAT-LISA DIEDERIK(C)-8

Ewoud Kieviet

Ewoud Kieviet is politiek journalist voor de NOS op het Binnenhof. Eerder was hij twee jaar politiek verslaggever voor RTV Rijnmond op de Coolsingel.

Profiel-pagina
michael van kekem portret

Michael van Kekem

Illustrator

Michael van Kekem (1985) werkt als illustratief ontwerper en printmaker. Zijn werk bestaat uit het maken en creëren van redactionele illustraties, boeken, huisstijlen, artwork voor animaties, prints en producten zoals Very Manly Pins. Zeefdruk, digitale en handgetekende elementen zijn belangrijke aspecten in zijn werk.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.