Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
SylvanaLansu_VersBeton_Eurocollege (3)
Beeld door: beeld: Sylvana Lansu

Het EuroCollege, een particuliere hbo- en mbo-opleiding geleid vanuit Rotterdam, ligt onder vuur bij voormalige medewerkers, leerlingen en ouders. Zij klagen dat studies uitlopen doordat begeleiding tekort schiet. Ook doet de opleiding valse claims over de kwaliteit van het onderwijs. Volgens een interne notitie van EuroCollege is de school ‘structureel onderbezet’.  

EuroCollege, met nevenvestigingen in Utrecht en Amsterdam, is een van de tientallen private beroepsopleidingen die de afgelopen decennia in Nederland is ontstaan. Voor ruim 20 duizend euro per jaar belooft het de ongeveer 500 studenten een intensieve, versnelde opleiding in onder meer hotelmanagement en International business & entrepreneurship.

Mede voor Vers Beton spraken Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en de Groene Amsterdammer met 30 (oud-)studenten, ouders en oud-medewerkers van EuroCollege. Bij veel studenten loopt de opleiding uit, blijkt daaruit, wat tot hoge kosten kan leiden. In sommige gevallen rekent de school studenten ruim 4000 euro voor elk kwartaal uitloop. Dat bedrag komt bovenop de ruim een halve ton die studenten dan al hebben betaald voor de opleiding.

Enquête nooit afgenomen

Voor de hbo-opleiding staat 2 jaar en 8 maanden, meldt de school op haar website. Tot voor kort claimde EuroCollege dat 80 procent van de hbo-studenten binnen drie jaar afstudeert. Die claim werd na vragen van de site gehaald. Op haar website claimt EuroCollege ook dat het mbo-onderwijs ‘ver boven gemiddeld’ scoort in een enquête van JOB, een belangenorganisatie van mbo’ers. Die organisatie zegt echter dat de scholierenenquête op het EuroCollege nooit is afgenomen. 

Ook stelde de school tot voor kort dat zij “als eerste particuliere instelling het bijzondere kenmerk Beste Presterende School” ontving van accreditatie-organisatie NVAO. “Dat kenmerk bestaat niet”, zegt een woordvoerder van de NVAO. Na vragen van Investico verwijderde de school deze opmerking van de site.

De directeur van de Amsterdamse vestiging, Willem Herselman, stapte dit voorjaar samen met drie stafmedewerkers op, omdat de school volgens hem de beloftes aan studenten niet nakomt en geen gehoor gaf aan zijn interne klachten. “Als tien procent de eindscriptie binnen de tijd haalt, is het veel”, stelt hij.

“Op het hbo wordt in het eerste jaar goed begeleid, maar daarna is daar geen tijd meer voor”

Karlijn van Doorn, oud-directeur Rotterdamse vestigingTweet dit

Op de Rotterdamse vestiging spelen vergelijkbare problemen met studie-uitloop en slechte begeleiding, vertellen bronnen aan Investico. “Dan lever ik twee hoofdstukken voor mijn scriptie in, en dan krijg ik een maand later alleen feedback op één van die hoofdstukken”, zegt een Rotterdamse student, die vanwege het afstuderen anoniem wil blijven. “Op het hbo wordt in het eerste jaar goed begeleid, maar daarna is daar geen tijd meer voor”, zegt Karlijn van Doorn, oud-directeur van de Rotterdamse vestiging. “Dat vind ik een wanprestatie van de opleiding.”

Vijf directeuren

In Rotterdam versleet het EuroCollege de afgelopen drie jaar vijf verschillende vestigingsdirecteuren. De vestiging in Amsterdam is na het vertrek van Herselman toe aan zijn vierde directeur sinds begin 2019. 

Het EuroCollege is gevestigd aan de Westblaak, schuin tegenover het skatepark in het midden van de weg. De Rotterdamse vestiging is het hoofdkantoor, hier zetelt de directie, de administratie en het scriptiebureau. In een vergaderzaal op de zesde verdieping vertelt directeur en eigenaar Edu van de Walle over de school: “Wij doen wat anderen slechts beloven.”

In Amsterdam ging dat volgens hem dit jaar mis, omdat “het EuroCollege-concept niet goed is uitgevoerd.” Dat is volgens hem te wijten aan de vertrokken vestigingsdirecteur, die de school nu zwart zou willen maken. Hij erkent dat op de afdeling Amsterdam dit jaar geen enkele student binnen 2 jaar en 8 maanden is afgestudeerd, maar stelt dat in Rotterdam het slagingspercentage van 80 procent wel wordt gehaald.

Een interne notitie van de school, in handen van Vers Beton, stelt echter dat er problemen spelen bij ‘alle divisies’ van de school. De notitie spreekt van “structurele onderbezetting op de werkvloer” en stelt vast dat ook “de kwaliteit van het examenbureau tekort schiet”. “De werkdruk wordt als hoog ervaren, wat zorgt voor stress, burn-outs en uitval” en er is “een grote uitstroom onder personeel”.

Het vertrek van vestigingsdirecteuren en stafleden verklaart directeur Van de Walle als volgt: “We zijn een selectie-elftal, niet iedereen kan daar zomaar in meedraaien.” Bovendien stelt hij dat het aantal arbeidsconflicten “op één hand te tellen is.” Ook de klachten over studie-uitloop vindt hij onterecht. Die komen voort uit de hoge eisen die EuroCollege stelt en als de school te veel begeleiding zou bieden, komt volgens hem de accreditatie in gevaar. Niet alle studenten hoeven de extra kosten bij uitloop hoeven te betalen. “Daar spelen we mee.” En los daarvan: “Wij zijn nu eenmaal geen diplomafabriek, zoals het Luzac.”

Concurrentiegevoelige informatie

Van der Walle noemt de tekst over het niet bestaande kenmerk ‘beste presterende school’ een ‘ongelukkige formulering’. Het beeld van een te hoge werkdruk, herkent hij niet. Klachten over studie-uitloop vindt hij onterecht. Die komen volgens hem voort uit de hoge eisen die EuroCollege stelt aan studenten. Volgens de school zijn haar opleidingen juist van hoge kwaliteit.

vb-mailchimp

Lees meer

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van Vers Beton per mail? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Beweringen over de kwaliteit van dure private scholen als het EuroCollege zijn echter niet te checken. Terwijl van elke reguliere opleiding de instroomcijfers en slagingspercentages openbare informatie zijn, zijn die gegevens over privéscholen nergens te vinden. “Het is concurrentiegevoelige informatie”, zegt een voorlichter van de Dienst Uitvoering Onderwijs, die de cijfers van de onderwijssector bijhoudt, “zelfs binnen onze organisatie mag niet iedereen bij die cijfers.”

De Onderwijsinspectie zegt in een reactie niet verantwoordelijk te zijn voor het toezicht op de kwaliteit van hbo-onderwijs.1 Wel nam de inspectie een pinnige passage op in haar jaarlijkse rapport De Staat van het Onderwijs: “de kwaliteit en volledigheid van de data in het particuliere hoger onderwijs is niet voldoende om de prestaties in termen van studentenaantallen en studentsucces in beeld te kunnen brengen.” De inspectie spreekt de hoop uit dat de particulier onderwijsbranche en het ministerie zich ‘met verhoogde inspanning’ gaan inzetten om die kwaliteit te verbeteren. 

De namen van de anonieme bronnen zijn bekend bij de hoofdredactie.

Over dit verhaal
Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en De Groene Amsterdammer spraken voor Vers Beton met dertig betrokkenen, onder wie veertien (oud-)studenten, tien (oud-)medewerkers en zes ouders. Ongeveer de helft van hen was betrokken bij de Amsterdamse vestiging, de andere helft bij de Rotterdamse. Een groot deel wilde anoniem blijven. Een deel van de studenten studeert nog aan het EuroCollege, veel alumni en (oud-)medewerkers willen niet publiekelijk geassocieerd worden met het EuroCollege of zijn bang voor rechtszaken.

Voor de lange en geannoteerde versie van dit verhaal met uitgebreide bronvermelding, ga naar platform-investico.nl.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

  1. In het hoger onderwijs inspecteert de Onderwijsinspectie op hoofdlijnen zoals doelmatigheid of financiën. De kwaliteit van dat onderwijs zelf wordt getoetst door middel van een accreditatiestelsel. Meer info. ↩︎
Emiel Woutersen

Emiel Woutersen

Emiel Woutersen is onderzoeksjournalist bij Platform Investico en schreef daar onder andere over de zorg en verslaving, klimaatbeleid en de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Hij is hoofdauteur van Uitgebuit – Het verhaal van de Nederlandse werkvloer. Emiel is geboren en getogen in Schiedam en studeerde theoretische natuurkunde in Amsterdam en Cambridge. 

Profiel-pagina
54-Investico-07-06-201701200-e1497953386879-300×300

Thomas Muntz

Thomas is filosoof en politicoloog en doceert in de masterclass onderzoeksjournalistiek. Hij is tevens docent politieke filosofie en liberal arts aan de Universiteiten van Amsterdam en Tilburg. Voor Investico schreef hij over energie en klimaat(scepsis), de problemen bij grote ICT-projecten van de overheid en de handel in schulden.

Profiel-pagina
show_Rosa-zw-03

Rosa van Gool

Profiel-pagina
DSC_0908cutklein

Sylvana Lansu

Fotograaf

Sylvana Lansu (1991) studeerde fotografie aan AKV St. Joost in Breda. In haar werk onderzoekt ze het verlangen van de mens naar vastigheid en tegelijkertijd vrijheid. Door het fotograferen van deze aspecten in de wereld om ons heen worden de raakvlakken tussen mens en natuur zichtbaar.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.