Voor de harddenkende Rotterdammer

Let op: vanwege de Coronamaatregelen is deze editie enkel online te bekijken via een livestream.

vb-live-inarminius

“Alle lagen van de samenleving waren betrokken bij het slavernijsysteem. Dit beperkte zich niet enkel tot Nederland, het systeem had vertakkingen naar grote delen van de wereld. Daarnaast was de stad betrokken bij ongeveer 10 procent van alle door Nederlanders onder dwang verscheepte Afrikanen.”

Dit concluderen de onderzoekers van het Leidse Instituut van Taal-, Land- en Volkenkunde. In opdracht van het stadsbestuur onderzochten zij het koloniaal- en slavernijverleden van de stad.

Verhitte discussie over historische figuren

Sinds een paar jaar wordt er in de stad een flinke discussie gevoerd over straatnamen en standbeelden van omstreden historische figuren. De discussie kwam tot een kookpunt toen het kunstcentrum Witte de With in 2017, na kritiek van kunstenaars en actievoerders, een naamswijziging aankondigde. De maatschappelijk discussie hield ook de gemoederen bezig in de Rotterdamse politiek.

De gemeenteraad nam op 14 november 2017 de motie-Wijntuin aan, waarin wordt opgeroepen het koloniaal en slavernijverleden van Rotterdam grondig te onderzoeken. “De Erfenissen van het slavernijverleden zijn nog diep verankerd in onze samenleving” aldus de motie. De aankondiging van het onderzoek riep ook weerstand op. Zo plaatsten enkele Rotterdammers op Vers Beton vraagtekens bij de onderzoeksopzet en de samenstelling van het onderzoeksteam. De VVD vreesde spanningen en polarisatie naar aanleiding van het onderzoek.

Het verleden is zichtbaar in de stad

Het onderzoek duurde twee jaar en leverde drie boeken op. Deze bundels geven onder meer inzicht in de economische betekenis die de kolonies hadden voor de stad, de betrokkenheid van de politieke elite in het slavernijsysteem én hoe dit verleden zichtbaar is in architectuur en museale collecties.

Sinds de 20e eeuw zijn de nazaten van tot slaafgemaakten aanwezig in Rotterdam. Eén op de acht Rotterdammers heeft tot slaaf gemaakte Afrikaanse voorouders in de familie. Wat betekent de nieuwe kennis uit het onderzoek voor alle Rotterdammers? Op welke manier kan het bijdragen aan het begrijpen van de huidige maatschappij, of hoe we met het verleden moeten omgaan? 

Onder leiding van presentator Hasna El Maroudi gaan we in Vers Beton LIVE hierover in gesprek met onder andere:

  • Peggy Wijntuin, oud PvdA raadslid en initiatiefnemer motie-Wijntuin
  • Quinsy Gario, kunstenaar, activist, kandidaat Tweede Kamerlid Bij1
  • Gyonne Goedhoop, historicus en onderdeel van Counter Narratives
  • De onderzoekers van het KITLV: Alex van Stipriaan, Gert Oostindie en Francio Guadeloupe
  • Wethouder Bert Wijbenga (handhaving, buitenruimte, integratie en samenleven, VVD)
  • Elvin Rigters, theatermaker, burgerraadslid Nida en actief bij Kick Out Zwarte Piet!

INFO

Talkshow Vers Beton LIVE!

Maandag 2 november

Start 20:00 – einde 21:30

Locatie: alléén te volgen via livestream vanuit Debatcentrum Arminius

TICKETVERKOOP

Tickets kosten 5 euro, voor supporters van Vers Beton is het gratis. Klik hier voor de ticketverkoop.

Als je een ticket hebt gekocht krijg je op de dag zelf een link voor de livestream toegestuurd. Er worden dus geen kaarten voor de zaal verkocht. 

Hoe krijg ik een gratis ticket als supporter?

Vul je persoonlijke kortingscode in het veld ‘actiecode’ bij de online ticketverkoop. De kortingscode vind je in de welkomst-email, of kijk op deze pagina (je moet wel inloggen). Als het niet lukt, stuur ons een mailtje via info@versbeton.nl.

Hoe word ik supporter?

Supporter word je al vanaf 6 euro per maand, of 65 euro per jaar. Meld je hier aan en je krijgt de kortingscode direct doorgemaild.

Slavernijgeschiedenis-_-Ez-Silva_3360-x-1880

Lees meer

“Achter het Rotterdamse slavernijverleden staat geen punt maar een komma”

Interview n.a.v. de Gids Slavernijverleden Nederland, met daarin vijf Rotterdamse locaties

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

18209064_10154713209543195_6162322301411381250_o

Caterine Baeten

Programmamaker Vers Beton LIVE

Caterine Baeten combineert mediavraagstukken met politiek. Voorheen op de Coolsingel nu in de Tweede Kamer. Houdt zich ook bezig met het gebrek aan diversiteit in, onder andere, de cultuursector.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.