Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Bron: beeld: www.youtube.com

Oud-PvdA raadslid Peggy Wijntuin opent de talkshow. Als gemeenteraadslid diende zij de motie-Wijntuin in, waarin ze opriep om het koloniale- en slavernijverleden van Rotterdam grondig te onderzoeken.

Het onderzoek, uitgevoerd door het Koninklijk Instituut van Taal-Land- en Volkenkunde in Leiden, duurde uiteindelijk ruim twee jaar en leverde drie boeken op: Het koloniale verleden van Rotterdam, Rotterdam in Slavernij  en Rotterdam, een postkoloniale stad in beweging. De onderzoekers Gert Oostindie, Alex van Stipriaan en Francio Guadeloupe presenteerden tijdens de avond hun bevindingen.

Reacties

Vers Beton – Ez Silva – onderzoek slavernij – 2020 medium

Lees meer

De groei van Rotterdam was verknoopt met slaven- en koloniale handel, laat nieuw onderzoek zien

Interview met onderzoeker Gert Oostindie over onderzoek koloniale verleden van Rotterdam

De voorzitter van de begeleidingscommissie Carlos Gonsalves reageerde op de resultaten van het onderzoek: ‘“In het onderzoek komt  naar boven wat de betrokkenheid was van de Rotterdamse bestuurlijke elite in Congo, onder het bewind van Koning Leopold de tweede. Als je hoort wat voor rol zij daarin gespeeld hebben, komt dat voor mij wel even hard binnen.’’

Wat zou Rotterdam moeten doen met de erfenis van het slavernijverleden? Kunstenaar en activist Quinsy Gario vindt dat de Rotterdamwet moet worden afgeschaft: “Die raakt heel sterk mensen met een migratieachtergrond, en is daarmee een racistische wet.” En moeten er excuses worden gemaakt voor dit verleden? “Dat is mij te vroeg”, vindt wethouder Wijbenga, die ook aanwezig is in de zaal, “We erkennen deze geschiedenis en gaan nu eerst de dialoog aan over alle moeilijke vragen die eraan vast zitten”.

Bestel hier de boeken

De besproken boeken Het koloniale verleden van Rotterdam,  Rotterdam in Slavernij  en de bundel Rotterdam, een postkoloniale stad in beweging  zijn te bestellen via donner.nl

Dit programma is een samenwerking met debatcentrum Arminius en uitgeverij Boom. Deze organisaties hebben geen invloed gehad op de inhoud van de talkshow. Lees hier meer over samenwerkingen met Vers Beton.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

de redactie

de redactie

De redactie van Vers Beton.

Profiel-pagina
Lees één reactie
  1. Profielbeeld van Ineke Palm
    Ineke Palm

    Goede talkshow met kritische vragen van Hana en sommige gasten, mooie samenvatting hiervan door Dean Bowen. Helaas stopt uitzending voor einde en staat bijdrage Dean (samenvatting debat en gedicht) er niet meer op. Is dat wel opgenomen en kan dat alsnog aangevuld?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.