Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers-Beton-Jowan-de-Haan-Bestel-eens-voor-een-ander-2020
Beeld door: beeld: Jowan de Haan

Het kloppend hart van de eet-en drinkliefdadigheid ligt in Napels. Dit is de geboorteplaats van de caffè sospeso: uitgestelde koffie. In koffiebarren in arbeiderswijken van de Italiaanse stad ontstond jaren geleden (wanneer precies is een beetje onduidelijk) de gewoonte om, als je een financiële meevaller had, een extra koffie af te rekenen. Deze uitgestelde koffies werden bijgehouden op een krijtbord en waren beschikbaar voor wie op dat moment minder geluk had op geldgebied. De vrijgevige gewoonte was een tijdje vrijwel verdwenen, maar tijdens de financiële crisis in 2008 won de caffè sospeso weer aan bekendheid. Sindsdien duikt de uitgestelde koffie op in cafés en barren over heel de wereld, van Oekraïne tot aan Costa Rica. En dus ook in Rotterdam.

Bakkie troost voor de zorg

Van dinsdag tot en met zondag, als het niet regent of sneeuwt, staat De Smaakvolvo in het museumpark: een mobiele koffiebar. Vanuit hun mooie oldtimer zetten Guido de Groot en Frits Kers een hartverwarmend bakkie voor je. Thee, chocomel en koeken hebben ze ook. Extra bijzonder is hun caffè sospeso: de uitgestelde koffies zijn speciaal bedoeld voor het zorgpersoneel van het Erasmus MC, dat hier tijdens hun pauze even op adem kan komen. De opbrengsten van de uitgestelde koffies die niet worden uitgeschonken worden gedoneerd aan het Sophia Kinderziekenhuis.

https://www.facebook.com/smaakvolvo

Lieve gele briefjes bij Wolf

Marijke van der Graaf en Nuri Palabiyik van Wolf Coffee in Oud-Charlois zijn net begonnen met hun uitgestelde koffies. “We zijn dan wel een ‘hippe’ specialty koffiebar, maar we willen er voor de hele wijk zijn. We rekenen bewust al geen heel hoge prijzen voor onze koffie, maar voor sommige mensen zal er toch een drempel zijn om bij ons naar binnen te stappen. We hopen dat we er met dit systeem ook kunnen zijn voor mensen met minder hoge inkomens.” Voor €2,50 koop je een uitgestelde koffie (dat kan ook vanuit huis met een tikkie), die Van der Graaf in de vorm van een gele post-it in de zaak ophangt. Zo kan je meteen zien of er een koffie voor je beschikbaar is. En daar laten de weldoeners van Wolf het niet bij.  “Aan het einde van de dag zetten we de overgebleven croissantjes voor de deur. Vooral kinderen weten die goed te vinden.”

Instagram: @wolfcoffeerotterdam

Was je handen in onschuld bij Heilige Boontjes

Bij de zware jongens van Heilige Boontjes gaat al het geld uit de fooienpot naar een gratis bakkie troost voor degenen die dat goed kunnen gebruiken. Door Covid-19 hebben de vestigingen van Heilige Boontjes het zwaar, net als de rest van de horeca. Je kunt ze dus ook zelf steunen door op de webshop een ‘Help de boontjes’-pakket aan te schaffen. Naast koffie krijg je handzeep, ‘om je handen in onschuld te wassen’.

www.heiligeboontjes.com

Lief bij Leaf

Niet alleen koffie leent zich voor een uitgestelde, anonieme gift. Hetzelfde principe kun je toepassen op een maaltijd, of zelfs een heel diner (op alles eigenlijk, als je erover nadenkt). In Aziatisch restaurant Leaf Vegetarian op de Oostmolenwerf hangt al een poosje een prikbord vol hartvormige stickers, die elk voor een gedoneerde maaltijd staan. Op deze manier kunnen mensen die het niet breed hebben gratis eten en drinken in het restaurant. Leaf Vegetarian is op zit moment open voor afhalen en bezorgen, en verzorgt ook een kerstmenu.

https://leaf-vegetarian.nl

Crisiscatering

Op de website van Hotspot Hutspot, de organisatie die tijdens de coronacrisis een crisiscatering in het leven riep, kun je naast je eigen prakkie ook uitgestelde maaltijden bestellen voor een ander. Aanvragers van een gratis maaltijd hoeven geen strenge vragen te beantwoorden of administratieve rompslomp te doorlopen – als je honger hebt maar geen geld, dan krijg je eten. Bang voor misbruik is oprichter Bob Richters niet. “Niemand houdt voor de lol zijn hand op”, is zijn overtuiging. Dit jaar zijn er al meer dan 1100 uitgestelde etentjes gedoneerd, en mede daardoor heeft de crisiscatering in totaal al 20.000 maaltijden kunnen maken sinds het begin van de coronacrisis. Never waste a good crisiscatering!

www.crisiscatering.nl en hotspothutspot.nl

 

De Ballen

De behoorlijk legendarische gehaktballen van De Ballentent kun je nu ook kado doen. Voor €4,40 per stuk doneer je de royale, hartige oppeppers aan bewoners van de verpleegafdelingen van Humanitas.

Doneren kan via www.deballentent.nl, waar je overigens ook een bezorgbal voor jezelf kunt bestellen.

Feed the Artist

De Rotterdamse kunstenares Lisa Blaauwbroek geeft de uitdrukking ‘starving artist’ een originele draai. Aan het begin van de tweede horecasluiting begon ze haar project Feed Me. Op Instagram (@lisabluepants) plaatst ze een door haar gemaakte tekening van een maaltijd. Als je die voor haar bestelt, is de tekening van jou. Zo steun je zowel de kunstenaar als de plaatselijke horeca. Op deze manier verschenen er de afgelopen weken al oesters, een broodje gezond, tjauw min, carpaccio en lamskoteletjes op het bord in huize Bluepants. Namens Vers Beton zijn er inmiddels escargots onderweg.

Instagram: @lisabluepants

Goed gaar

Bij de Rotterdamse Gaarkeuken kun je – voor zover de coronamaatregelen het toelaten- je helpende handen laten wapperen. De Gaarkeuken is een initiatief van Sjaak en Clara Sies, oprichters van Voedselbank Nederland. De vijf wijkrestaurants van de Gaarkeuken zijn gelegen in Charlois, Feijenoord en sinds kort ook in de Provenierswijk. Iedereen die niet in staat is een gezonde maaltijd voor zichzelf te maken is welkom om aan te schuiven. Op die manier werden dit jaar al 7000 maaltijden verzorgd.

“Vanwege Covid-19 is op dit moment alleen het wijkrestaurant bij De Hef open voor het afhalen van maaltijden. In Noord bezorgen we ze”, vertelt coördinator Jan van Keulen. Per dag verzorgt de Gaarkeuken zo’n 60 tot 120 maaltijden, waarvan iets minder dan de helft een uitgestelde maaltijd is: bekostigd uit giften. “Omdat we nu veel betalende aanschuifgasten moeten missen, zien we onze kas gestaag leger worden. Tegelijkertijd zien we de hulpvraag toenemen, er is veel verborgen armoede – en niet alleen op Zuid. Alle bijdragen zijn daarom welkom.”

Via de website kun je uitgestelde maaltijden doneren. Dat kan eenmalig of met een maandelijkse bijdrage. Een tweegangendiner kost €4,50. Ook zijn er diverse vrijwillige vacatures voor wie mee wil helpen: van gastheer tot keukenmedewerker.

https://gaarkeuken.nl/donatie/

Zelf koken

Ben je tijdens de lockdown een fervent hobbykok geworden en kook je vaak meer dan je zelf op kan? Via www.thuisgekookt.nl kun je je opgeven om voor buurtgenoten te koken. Ook het koken voor grote groepen behoort tot de mogelijkheden.

www.thuisgekookt.nl

Tot slot

Dit overzicht is ongetwijfeld nog lang niet compleet. Kijk daarom vooral eens rond in je eigen buurt of wijk, om te zien hoe je kunt helpen. Misschien biedt het buurthuis of het eetcafé bij jou op de hoek ook uitgestelde maaltijden aan, of werken ze mee aan een (thuisbezorgd) kerstdiner voor wijkgenoten die het goed kunnen gebruiken.

Je kunt natuurlijk ook altijd zelf het initiatief nemen: bestel een feestmaal, een soepje of een tosti bij je favoriete zaak voor je oude buurman/lieve moedertje/eenzame vriend/hardwerkende pakketbezorger. Jij blij, zij blij, horeca blij.

vb_fundeer-je-mening

Lees meer

Support Vers Beton

Steun onafhankelijke journalistiek over Rotterdam

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

lot piscaer

Lot Piscaer

Lot Piscaer (1975) studeerde kunst- en cultuurwetenschappen en is tekstschrijver en culinair journalist. Ze schreef vijf jaar restaurantrecensies voor het AD/Rotterdams Dagblad en is programmeur en van het culinaire podium op festival Djemaa el Fna. Ook werkt ze als kok en stylist mee aan kookboeken.

Profiel-pagina
foto_jowan

Jowan de Haan

Chef illustratie

Jowan woont in Rotterdam, studeerde in 2013 af aan de WDKA als grafisch ontwerper en werkt sindsdien als illustrerende ontwerper en ontwerpende illustrator. De invloed van zijn liefde voor zeefdruk is groot. Naast keihard werken doet hij niets liever dan, vanuit zijn zeefdrukatelier, vrij werk de wereld in slingeren.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.