Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers-Beton-Laura-Hopmans-10-boeken-om-de-lockdown-mee-door-te-komen-2020
Beeld door: beeld: Laura Hopmans

Over alles (wat nergens op lijkt) - Sanne Donders

Soms sta ik voor mijn raam naar buiten te kijken, loerend naar de mensen in de verte. Allerlei privé-universums, vol verleden, ideeën en weet-ik-wat-voor kronkels. In Over alles (wat nergens op lijkt) komt fotograaf Sanne Donders heel dichtbij deze levens. Ze neemt je mee in de wereld van al die anderen die zomaar langs ons lopen over straat. We staan samen in de rij voor de supermarkt, of het zijn onze reisgenoten in de metro. Levens vol kleine bijzonderheden die inderdaad nergens op lijken te lijken. Maar toch. Als het buiten zo grauw is dat het bij je binnen kruipt, als je al dagen niemand hebt gesproken, als je ver weg bent maar nabijheid zoekt; pak dan dit boek erbij. (Basia Dajnowicz)

Jaguarman - Raoul de Jong

_M8A7974_Willem de Kam-2

Lees meer

Raoul de Jong: “Elk mens kan iets leren van de ongehoorde Surinaamse helden”

Daphne Bakker interviewt schrijver Raoul de Jong naar aanleiding van zijn nieuwe boek.

Okay, ik zal er geen doekjes om winden. Op de middelbare school had ik de allergrootste crush op Raoul de Jong ever. Denk: hartjes in mijn agenda met de letter ‘R’, kriebels in mijn buik als hij hoi zei. Maar dat was voordat we vrienden werden, hij uit de kast kwam en ik oud(er) werd. Dat ik dit boek van Raoul fantastisch zou vinden, wist ik dus van tevoren al. En nu dan toch mijn compleet bevooroordeelde aanbeveling.

Ook zijn vorige boeken heb ik verslonden, omdat Raoul als geen ander meeslepend en luchtig tegelijk kan schrijven. Toch was ik erg benieuwd naar dit boek, omdat het persoonlijker is dan de reisverhalen die hij eerder neerpende. Het gaat over zijn roots, over Suriname, over het slavernijverleden en het kolonialisme van Nederland. Urgente thema’s die, zo kon ik me voorstellen, ook lastig zouden zijn voor Raoul. Grootgebracht door zijn witte moeder, ontmoette hij op z’n 28ste voor het eerst zijn Surinaamse vader, die hem vertelt over één van hun voorouders; een medicijnman die zichzelf kon omtoveren tot jaguar.

Het resultaat is wat men noemt een “avonturenroman”, waarin Raoul “een prachtige hommage aan het land van zijn vader” brengt. Ik lees het meer als een zoektocht naar een eigen identiteit en de herontdekking van alles wat Suriname rijk is: schrijvers, verzetshelden, denkers, mensen, cultuur. Daar waar het Nederlandse onderwijsstelstel in is tekortgeschoten, maakt Raoul – in ieder geval voor zijn lezers – met zijn boek een hoop weer goed. (Hasna El Maroudi)

Lees meer in dit gesprek dat Daphne Bakker met hem voerde: “Elk mens kan iets leren van de ongehoorde Surinaamse helden”

Rotterdam Goddamn: An Outsider’s Testimony - Jasper Willems

Nu het vooruitzicht van ‘lekker normaal naar een concert gaan’ wederom van de horizon verdwenen lijkt, is het boekdebuut van muziekjournalist Jasper Willems misschien een bevredigend alternatief. Het boek begint met Willems’ verhuizing naar Rotterdam in 2011, toen de mislukkingen met poppodia in de stad elkaar in rap tempo opvolgden. Toch treft hij een levendige, open minded muziekscene aan, waar hij als buitenstaander snel in wordt opgenomen. 

Dit boek is een aanstekelijke en met oprechte liefde geschreven ode aan de eigenzinnigheid van de stad, zijn popzalen, zijn mensen en hun muziek. Voor regelmatige bezoekers van Roodkapje, WORM of Rotown zal het een feest der herkenning zijn. Maar ook voor mensen die zich afvragen wat we als stad nou precies te verliezen hebben nu al die zalen dicht moeten blijven, is dit een must-read. (Robin van Essel) 

Meer lezen? We interviewden muziekjournalist Jasper Willems: “De Rotterdamse muziekscene is uniek in Nederland”

Gemeente zegt ik Nederlands leren - Said el Haji

AbAb_-Vers-Beton-x-Said-El-Haji___03102020__05_

Lees meer

Said El Haji: “Ik schreef de heftige dingen in mijn taalles van me af, zodat het me niet opslokte”

Interview over het boek van Vers Beton-columnist Said El Haji.

Ruim een jaar lang deelde schrijver en Nederlands-als-tweede-taal-docent Said El Haji het lief en leed van zijn leerlingen in zijn columns op Vers Beton. Nu zijn die verhalen gebundeld en aangevuld in zijn nieuwe boek Gemeente zegt ik Nederlands leren. In dit interview geeft Said een voorproefje van het boek en wat hij van zijn cursisten leerde: “Met de columns kan ik mensen die onzichtbaar zijn en in Nederland geen stem hebben, mensen zoals mijn moeder, laten zien.”

De Kier - Shantie Singh

De Kier biedt ons inkijkjes. Een inkijkje in de politieke intriges van het ambtenarenbestaan, bijvoorbeeld, en in levendige stadswandelingen met onverwachte details. Maar het geeft je ook een beeld van vrouwen die vastzitten in een onderdrukkende thuissituatie, en van de mensen die ze proberen te bevrijden. Dit alles, geheel in flamboyante Shantie-stijl beschreven, voelt niet als een ver-van-je-bedshow. De Kier opent je ogen voor wat er in Rotterdam onder je neus gebeurt: verderop aan de Coolsingel, achter de winkelpuien van de West Kruiskade en misschien wel bij jou om de hoek, in dat ene huis waarvan de luiken altijd gesloten lijken. (Basia Dajnowicz)

In dit interview spraken we met Shantie Singh over hoe ze de inspiratie voor dit boek uit haar eigen werk en leven haalde. 

Trilogie over het slavernijverleden

Drie jaar geleden nam de gemeenteraad de motie-Wijntuin aan, waarin werd opgeroepen het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam grondig te onderzoeken. Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), onder leiding van directeur en hoogleraar Koloniale en postkoloniale geschiedenis Gert Oostindie, pakte deze opdracht op. De resultaten verschenen dit jaar in drie bundels.

De eerste publicatie Het koloniale verleden van Rotterdam belicht onder meer de economische betekenis die de kolonies hadden voor de stad en de betrokkenheid van de politieke elite in het slavernijsysteem. In het boek Rotterdam in Slavernij laat hoogleraar Alex van Stipriaan zien wie in de stad betrokken waren bij de slavernij. De laatste bundel Rotterdam, een postkoloniale stad in beweging, onder redactie van Francio Guadeloupe, Liane van der Linden en Paul van de Laar, is gericht op het heden en gaat over wat de koloniale geschiedenis betekent voor de huidige stad.

Slavenhandel was niet iets was wat stiekem op de achtergrond speelde, zo wordt  duidelijk. Duizenden Rotterdammers waren er indirect of direct bij betrokken en hebben het met eigen ogen aanschouwd. “Financiers en eigenaars in Rotterdam wisten door hun vertegenwoordigers zeer nauwkeurig wat zich op de plantages en in de koloniale forten en steden afspeelde.” Opvallend: vanaf het begin waren er mensen in de stad die zich kritisch uitten over de slavernij.

Lees hier het interview met Gert Oostindie over het onderzoek.

Laatste tip: koop tijdens de lockdown je boeken ook online bij een Rotterdamse boekhandel, zoals: v/h Van Gennep, Bosch & De Jong, Amesz, Donner of Snoek.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

de redactie

de redactie

De redactie van Vers Beton.

Profiel-pagina
Laura Hopmans

Laura Hopmans

Laura Hopmans (1983) groeide op in een dorpje in Brabant, maar had al snel Rotterdam ontdekt waar ze is gaan wonen en studeren. In 2010 ronde ze de opleiding illustratie af aan de Willem de Kooning academie. Haar werk barst uit z’n voegen van landelijke, jaren 70 en mode-fotografie invloeden.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.