Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Bron: beeld: www.youtube.com

Vink gaat in op de samenwerking met het ‘doodleuke’ Natuurhistorisch Museum en hun onderzoeksafdeling: bureau Stadsnatuur. Het doel van dit bureau is het verzamelen van gegevens over flora en fauna in de stad en deze toegankelijk maken voor de gemeente Rotterdam en haar bewoners. Ook speelt het bureau een rol bij het bevorderen van natuur in de stad, bijvoorbeeld via het boek Stadsnatuur Maken.

Op verschillende fronten wil Vink samen met studenten en het bureau de komende jaren laten zien hoe biologische kennis kan bijdragen aan de leefbaarheid van Rotterdam. Ze gaan de fossielencollectie van het museum onderzoeken, ze speuren naar manieren om de stad duurzamer en gezonder te maken, en ze brengen de natuur in de stad in kaart. Hoeveel ratten, duiven en meeuwen hebben we in de stad, en waar zitten ze? En hoe staat het met nieuwkomers als de halsbandparkiet en de slechtvalk?

Behalve dieren gaat Vink ook korstmossen in de stad onderzoeken. Een fascinerend onderzoek, omdat we pas sinds kort weten dat bepaalde korstmossen floreren in een stikstofrijke omgeving. Oftewel: hoe meer er is van een bepaalde soort korstmos, hoe ongezonder de luchtkwaliteit. “We gaan deze korstmossen dus op verschillende plekken in de stad in de gaten houden en gaan hier bovendien een citizen science-project van maken, waarbij de hulp van alle Rotterdammers wordt ingeroepen bij het opsporen en identificeren van korstmossen. Hiervoor zullen we een gebruiksvriendelijke identificatie-app ontwikkelen.”

Kijk hier het minicollege terug.

De volgende Talkshow Studio Erasmus is op 26 januari. Naar aanleiding van zijn onderzoek in Carnisse gaat socioloog Frank van Steenbergen in op de Rotterdamse aanpak van ‘probleemwijken’: hoe kan het beter? Locatie: Foyer van Theater Rotterdam, Schouwburg

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Studio Erasmus van de Erasmus Universiteit. Deze organisatie heeft geen invloed gehad op de inhoud van het artikel. Lees hier meer over samenwerkingen.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Profielfoto-Marianne-Klerk

Marianne Klerk

Marianne is historicus en journalist. Rotterdam is in haar ogen de mooiste stad van Nederland, waar eeuwen van stadsvernieuwing en -vernieling kriskras door elkaar lopen.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.