Voor de harddenkende Rotterdammer

Presentator Hasna El Maroudi en tafelheer Mathis J. Bout stellen vragen over onderwijs en dakloosheid in coronatijd: welke economische – en sociale ongelijkheden heeft het virus pijnlijk duidelijk gemaakt? En welke stappen moeten worden genomen om dit op te lossen? 

Katja Rusinovic, lector Grootstedelijke Ontwikkelingen aan de Haagse Hogeschool, schept een kader. “Het aardige van deze studie”, vertelt ze, “is dat het een aantal meetmomenten in de tijd heeft gehad; in april hebben we gemeten, in juli en eind oktober en de voorlopig laatste meting zal in maart zijn. Daarmee kunnen we de veranderingen enigszins in kaart brengen.” 

Samen met andere onderzoekers publiceerde zij een aantal rapporten die de maatschappelijke gevolgen van Covid-19 in kaart brengen. Een groep die zich duidelijk aftekent zijn de zelfstandige ondernemers: zij worden hard geraakt door deze crisis.

Bron: beeld: www.youtube.com

Tim van Rooijen, straatadvocaat, maakt duidelijk hoezeer de verslechterde economische positie van jongeren bijdraagt aan dakloosheid onder deze groep. Nu iedereen wordt opgeroepen zoveel mogelijk binnen te blijven, is het nog pijnlijker dan voorheen dat deze jongeren geen thuis hebben. De gemeente doet haar best versneld woningen toe te kennen, maar, zegt Tim, “we moeten jongeren gewoon meer geld geven, zo simpel is het.”

Tenslotte vertelt leraar van het jaar 2018 Ismail Aghzanay over de stand van het onderwijs anno nu. Hij probeert zijn leerlingen te motiveren actief onderwijs te blijven volgen: “ik probeer zo veel mogelijk te benadrukken dat er echt nog heel veel kansen liggen en dat ze nog heel veel kunnen bereiken. Dat deze periode ze juist sterker maakt.” Maar: dit [kansenongelijkheid in onderwijs] is zo’n veelkoppig monster dat je het met de basisbenodigdheden zoals een laptop en goedwerkende wifi niet redt.” In deze aflevering bespreekt Ismail wat er wél moet gebeuren.

Deze talkshows zijn deel van het jaarlijkse Stadmakerscongres en zijn mogelijk gemaakt door AIR, het Architectuur Instituut Rotterdam. Deze organisatie heeft geen invloed gehad op de inhoud van de programma’s. (Meer info)

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Wouter_le_Duc_Gitka_te_Poel_online

Gitka te Poel

programmamaker

Gitka te Poel (1989) schrijft en maakt programma’s op het snijvlak van verbeelding en politiek. Ze werkte samen met en onder meer voor Brainwash, De Brakke Grond en het Van Gogh Museum. Ze is momenteel verbonden aan Lilith Magazine.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.