Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Michael van Kekem – Behoud Fazantstraat – 2020
Beeld door: beeld: Michael van Kekem

Op dinsdag 15 december kwam het nieuws naar buiten: naast de volledige oppositie keerden ook coalitiepartijen D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie/SGP zich tegen de sloop in de Fazantstraat. Daarmee verdween het sloopplan in de prullenbak. PvdA-fractievoorzitter Co Engberts bracht kerstkaarten rond bij de bewoners die in hun huis mogen blijven. De sociaaldemocraten konden wel een overwinning gebruiken om het zuur van de sloop in de Tweebosbuurt weg te spoelen, en GroenLinks evenzo. 

versbeton_opinierubriek-01

Lees meer

Weer protest tegen sloop: wanneer luistert Rotterdam eens naar huidige bewoners?

Opinie Gwen van Eijk over de aanpak van de gemeente in de Fazantstraat in Charlois.

“De bewoners hebben ons met hun protest tegen de sloop overtuigd”, klonk het. Maar wat niet naar buiten kwam, is dat er een week vol crisisoverleg aan voorafging. Wat werd daar besproken en welke gevolgen heeft het blokkeren van dit plan voor andere delen van Rotterdam-Zuid?  Een reconstructie van Ewoud Kieviet.

Het voelde voor de PvdA en GroenLinks als een cadeautje toen bouwwethouder Kurvers (VVD) dinsdag 8 december de gemeenteraad liet weten dat de voorgenomen sloop in Fazantstraat miljoenen meer zouden gaan kosten. “Dit is een gamechanger”, liet Engberts optekenen in het AD. “De vraag is of sloop en nieuwbouw nog wel de beste oplossing is.”

Die avond belegden hij en de andere coalitiewoordvoerders op het bouwdossier een digitale vergadering, met als boodschap: we doen het niet. Inmiddels kregen Engberts en Astrid Kockelkoren (GroenLinks) ook steun van Gerben van Dijk (CU/SGP) en Robin de Roon van D66, die liet weten aan de krant: “Ook wij vinden dat het nu wel heel veel geld gaat kosten.” VVD en CDA leken alleen te staan in hun steun voor het sloopplan van Kurvers.

Chefsache

Het overleg schoot in het verkeerde keelgat van Christine Eskes (CDA), die snel schakelde met haar VVD-collega Karremans. Het doel is toch om meer duurdere woningen voor het midden en hoge segment te bouwen op Zuid? Dan kan links niet zomaar de plannen van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ) gaan dwarsbomen, vond Eskes. Samen met Karremans belegde ze een nieuw overleg op donderdagavond 10 december, ditmaal met alle fractievoorzitters van de coalitiepartijen: chefsache. Ook de verantwoordelijk wethouders Kurvers, Moti (NPRZ / PvdA) en eerste locoburgemeester Wijbenga zouden aanschuiven.

In de gemeenteraad had inmiddels nóg een opvallende verschuiving plaatsgevonden, waardoor de sloopplannen van Kurvers nog minder houdbaar werden. De trouwste steunpilaar van het NPRZ, Leefbaar Rotterdam, keerde zich tegen de sloop van de Fazantstraat. Zelfs een belletje van NPRZ-directeur en oud-Leefbaarleider Marco Pastors mocht niet baten. 

Vanuit coalitiekringen klinkt onbegrip over de koers van Leefbaar: “Daardoor was ik echt verrast”, zegt een anonieme fractievoorzitter. “Leefbaar is altijd heel consistent geweest in zijn steun voor NPRZ. Het is niet meer helder waar ze voor staan.” Partijleider Joost Eerdmans lijkt vooral bezig met het opzetten zijn landelijke partij JA21 en geen oog meer te hebben voor zijn fractie, klinkt het. “Sinds Maarten Struijvenberg vertrokken is en Eerdmans en Hoogwerf vooral druk zijn met hun landelijke campagne, vraag ik me af wie daar de baas is.”

‘Dit wordt oorlog’

Het is donderdagavond 21.00 uur als de fractievoorzitters en het drietal wethouders zich verzameld heeft op de zolder van het stadhuis. De sfeer is gespannen. Engberts is zenuwachtig over hoe het verzet tegen de plannen zal vallen bij de andere fractievoorzitters en de wethouder. “Vooraf dacht ik: dit wordt oorlog.” Er wordt een rondje gemaakt en iedereen mag zijn zegje doen. 

De verhouding is duidelijk: vier coalitiepartijen zijn tegen de sloop, alleen VVD en CDA steunen het plan. “Met de draai van Leefbaar was de verhouding in de gemeenteraad inmiddels 38 zetels tegen 7. Toen zei ik: waarom hebben we het hier nog over”, memoreert Engberts. “Met zo’n verhouding was het niet meer te houden voor VVD en CDA.”

“Dat was een spannende bijeenkomst”, reageert Tjalling Vonk van de kleinste coalitiefractie CU/SGP. “Wij waren het ermee eens dat dit plan voor Carnisse niet goed was, maar ik vroeg me ook af wat de motieven van de PvdA en GroenLinks waren. Zijn mensen een samenwerking aan het torpederen of gaat het ze puur om dit individuele plan? We moeten elkaar wel vasthouden.” Hij ziet dat bouwwethouder Kurvers steeds bozer wordt. “Voor hem was dit niet leuk, hij geloofde echt in dit plan.”

Kurvers reageert inderdaad boos. Hij ziet dat zijn plan, al helemaal uitgewerkt door zijn ambtenaren, voor zijn ogen wordt getorpedeerd. “Er vallen harde woorden”, zegt ook Vincent Karremans (VVD). “Kurvers was ook boos, omdat het verzet zo laat was aangegeven. Het hele plan was al af”, vertelt Karremans. Ook verantwoordelijk wethouder Moti (PvdA) reageert aangeslagen.

“Het was de avond dat we elkaar dreigden kwijt te raken”, zegt een aanwezige die anoniem wil blijven. “We kunnen niet accepteren dat we op het onderwerp Wonen elkaar als coalitie niet meer vinden.” En dus moesten ze na tweeënhalf jaar terug naar de tekentafel.

De zes fractievoorzitters duiken hun coalitieakkoord in en pakken ook de plannen van NPRZ erbij. Schenden we het coalitieakkoord als we dit blokkeren? Nee, luidt het antwoord van links. Maar de doelen van het NPRZ moeten gehaald worden, zeggen VVD en CDA. “Er werd stevig op de inhoud gesproken. Waar doen we dit allemaal voor?”, zegt een betrokkene, die de sfeer inmiddels constructief noemt. 

Nadat wethouder Kurvers met verschillende voorstellen geprobeerd heeft de fractievoorzitters over te halen, gaan ze rond middernacht uit elkaar. “We zouden het nog eens bespreken met onze fracties en er maandag op terugkomen.”

‘Volgende sloopplannen niet afwijzen’

Die maandag 14 december heeft Kurvers zijn verlies genomen. De Fazantstraat wordt niet gesloopt. Met broodjes kroket zit het gezelschap in de chique trouwzaal op de eerste verdieping van Coolsingel 40. De sessie begint al aan het einde van de middag en zal opnieuw tot middernacht duren. 

De vier partijen blijven bij hun standpunt: de straat moet behouden blijven. “Er valt wat voor te zeggen dat de Fazantstraat een ander geval is dan bijvoorbeeld de Tweebosbuurt”, vindt ook Eskes van het CDA: “In de coalitieafspraken staat deze straat niet genoemd. Maar we moeten wel genoeg bouwen voor middengroepen. Daarom hebben we die avond helder afgesproken wat er nog nodig is het komende halfjaar.”

Er wordt een hernieuwde afspraak gemaakt over het woonbeleid. Die afspraken zijn geheim, maar Tjalling Vonk (CU/SGP) licht een tipje van de sluier: “We moeten de doelen van NPRZ halen. Daaraan hebben we ons allemaal nog eens gecommitteerd. Dat betekent dat we volgende sloopplannen niet zomaar kunnen afwijzen.”

carnisse-m-analog-kjazbec-57

Lees meer

Conflict over sloopplannen Texelsestraat legt bom onder NPRZ

Wie betaalt voor de grote verbouwing van Rotterdam-Zuid?

Afgesproken wordt dat bij volgende sloopplannen de coalitie eerder betrokken wordt. Kurvers wil het niet nog eens meemaken dat zijn plan al helemaal af is en daarna alsnog wordt geblokkeerd. In januari of februari zouden de volgende plannen al worden uitgewerkt door de medewerkers van Kurvers.

“Dat er die avond afspraken zijn gemaakt is echt te prijzen”, blikt Karremans terug. “We hadden opnieuw een stevig gesprek, zitten we nog hetzelfde in de wedstrijd? Dat bleek het geval en daarover hebben we afspraken gemaakt.” Na tweeënhalf jaar besturen gingen de koppen inhoudelijk weer eens tegen elkaar om te bepalen wat deze coalitie met de stad wil.

Overwinning van links?

Engberts ziet het tegenhouden van sloop als overwinning. “We hebben laten zien dat je als deel van de coalitie tegen het college kan ingaan als een plan niet goed is. Dat is niet gebruikelijk, maar we hebben laten zien dat het kan. We hebben niet puur met een stedenbouwkundige blik gekeken, maar ook naar wat de mensen zelf willen. Dat is betekenisvol.”

Ook Zeegers (D66) is tevreden: “Dit ging ons allemaal aan het hart. We hebben het hier wel over mensen en hun woning. Daar is maatwerk voor nodig en dit plan sloeg de plank mis.”

De vraag rest wat deze crisisweek betekent voor andere delen van Carnisse en Rotterdam-Zuid. Deze straat blijft staan, maar de sloophamer zal ergens anders landen. De coalitiepartijen hebben afgesproken de Woonvisie te blijven uitvoeren: dat er 12.000 goedkope woningen gesloopt gaan worden tussen 2018 en 2030. 

“Op Zuid is er veel sociaal segment en te weinig midden en hoog segment”, herhaalt Eskes. “Dus daar blijft een opdracht.” Dit voorjaar schuiven de fractievoorzitters opnieuw aan bij Kurvers en zijn ambtenaren om te beslissen over nieuwe sloopplannen. Hoe sterk is dan nog het verzet?

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

 1. De verhuurderheffing is een belasting op sociale huurwoningen die onder het kabinet Rutte 2 werd ingevoerd. In 2017 droeg Woonbron 19,7 miljoen euro af aan verhuurderheffing. Ter vergelijking: er kwam dat jaar 229,6 miljoen aan huren binnen en er ging 49,4 miljoen op aan onderhoud. ↩︎
COOLSINGEL-PRAAT-LISA DIEDERIK(C)-8

Ewoud Kieviet

Ewoud Kieviet is politiek journalist voor de NOS op het Binnenhof. Eerder was hij twee jaar politiek verslaggever voor RTV Rijnmond op de Coolsingel.

Profiel-pagina
michael van kekem portret

Michael van Kekem

Illustrator

Michael van Kekem (1985) werkt als illustratief ontwerper en printmaker. Zijn werk bestaat uit het maken en creëren van redactionele illustraties, boeken, huisstijlen, artwork voor animaties, prints en producten zoals Very Manly Pins. Zeefdruk, digitale en handgetekende elementen zijn belangrijke aspecten in zijn werk.

Profiel-pagina
Lees één reactie
 1. Profielbeeld van corrie vulto
  corrie vulto

  Beste redactie van Vers Beton,

  Zou het mogelijk zijn uit te zoeken waarom in wijken in Rotterdam waarin alleen hoog segment woont er niet, meer, gebouwd voor het midden en zeker niet voor het sociaal segment. Het valt mij op, dat ik daar nog geen informatie heb kunnen vinden.

  Vriendelijke groet,

  Corrie vulto

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.