Voor de harddenkende Rotterdammer
FLB_20201216_O8A4427
Beeld door: beeld: Florian Braakman

Romano Haynes is theatermaker, acteur en schrijver en drijvende kracht achter het nieuwe sociaal platform Vadersessies, waarmee hij meer bewustzijn wil creëren rondom het vaderschap en het belang om dit bespreekbaar te maken. Door Covid-19 konden veel geplande voorstellingen in het theater geen doorgang vinden, maar Romano wist vlot te schakelen en in juli 2020 lanceerde hij de eerste aflevering van de Vadersessies-podcast.

Kort daarop wordt hij door het verloskundig centrum Bergweg gevraagd om een praatgroep te organiseren voor aankomende vaders. Hoe is het idee ontstaan om als man een praatgroep voor vaders te organiseren in een verloskundig centrum? Wat kunnen vaders van Romano leren? Wat voor vaders komen op deze praatgroep af en welke onderwerpen komen hier aan bod?

Issues oplossen

Het platform vindt zijn oorsprong in Romano’s eigen zoektocht naar kwetsbaarheid en betekenis met betrekking tot het vaderschap.“Ik heb mijn vader pas op 11-jarige leeftijd leren kennen, terwijl hij ook in Rotterdam woonde. Mijn vader was veel afwezig omdat hij veel tijd in de gevangenis doorbracht. Toen ik hem eenmaal in mijn leven had wilde ik hem heel graag ‘omarmen’ en ik wilde ook dat hij mij omarmde. Ondanks de wederzijdse wil kwam het daar door zijn veelvuldige afwezigheid helaas niet van.” 

Op 3 februari werd Romano’s dochtertje Zaya geboren. De weg naar het vaderschap maakte veel in hem los, en dat doet het nog steeds. Nog voor de geboorte van zijn dochtertje besefte Romano dat hij issues met zijn eigen vader op moet lossen. Bewust van het feit dat hij onverwerkte emoties op dit vlak – al dan niet bewust – over zou kunnen dragen op zijn dochtertje, gaat hij op zoek naar een manier om dit persoonlijke trauma te verwerken. 

Na jarenlange radiostilte zette hij de moeilijke stap om zelf contact met zijn vader te leggen. Een openhartig gesprek heeft voorzichtig de deur geopend om de fragiele vader-zoon-relatie aan te halen. Romano reflecteerde daarin samen met zijn vader op de periode van zijn jeugdige jaren tot aan volwassenheid. Hij maakte in dit ruim twee uur durende gesprek kenbaar dat de pijn en het gemis van een vader ten grondslag liggen aan het trauma wat hij zo graag wil verwerken. 

Romano stelde zich, kortom, kwetsbaar op. Hij vertelde zijn vader dat hij als jongen een vader nodig had gehad, dat hij dit gevoel vandaag de dag nog steeds heeft en dat zijn vader nog immer tekortschiet in deze rol. Romano beschrijft dit gesprek met zijn vader als een ware bevrijding. Lang niet alles was direct rozengeur en maneschijn, maar het voelde goed om deze eerste stap gezet te hebben. En enkele maanden later kon Romano zijn vader persoonlijk het blijde nieuws brengen dat hij en zijn vriendin in verwachting waren. 

FLB_20201216_O8A4355
Beeld door: beeld: Florian Braakman

Openhartig en liefdevol

Het valt mij al meteen op dat Romano zich heel bewust is van zijn gevoelens en de uitwerking daarvan op hemzelf en zijn omgeving. In ons eerste contact per mail stelde hij zich voor als “een liefdevolle jonge man die creatief, helend en verbindend in het leven staat”. Als wij elkaar spreken voelt dit ook zo. Romano is openhartig, goedlachs en vult de ruimte met niets dan positieve energie. 

“Ik kom uit een warm nest met voornamelijk vrouwen, dat heeft me in eerste instantie gevormd. Mijn moeder heeft me op jonge leeftijd alle ruimte gegeven om mijn fantasie te prikkelen. Door te spelen met mijn actiepoppen verzon ik een eigen wereld voor ze, zoals velen. Maar ik ging hier echt ver in. Ik hield er ook van om mee te doen aan playbackshows en andere activiteiten waar ik op een podium een publiek kon entertainen. Hiermee kwam ik als jonge jongen laagdrempelig in aanraking met disciplines waar ik vandaag de dag mijn werk van heb gemaakt. De verbeeldingskracht is daar in mijn jongste jaren getriggerd.” 

Romano werd in zijn jonge tienerjaren intensief klaargestoomd door een Engelse coach om professioneel rugbyspeler te worden, maar door een cursus ontdekte hij drama. Hij bleek er talent voor te hebben, al had hij nog veel te leren. Een kans om drama te studeren grijpt hij dan ook met beide handen aan. Hij rondt de vierjarige opleiding op de Mbo Theaterschool tot acteur in drie jaar af.

Zijn passie voor drama is duidelijk te merken, er verschijnt een brede trotse glimlach op zijn gezicht als hij hierover vertelt. Naast het feit dat hij met zijn hobby zijn brood kan verdienen, ontdekte Romano dat acteren hem enorm helpt om trauma’s te verwerken en van destructieve patronen af te stappen. 

“Het heeft mij een completer mens gemaakt. Ik ben blij met mijn persoonlijke ontwikkeling door het werk wat ik de afgelopen jaren heb gedaan. Je overstijgt je eigen persoonlijke barrières en transformeert dit in kunst. Het helende, kritisch reflectieve aspect, de keuzes die ik heb gemaakt en de offers die ik heb gebracht maken dat ik het vaderschap hierdoor extra waardeer en het echt als een verrijking van mijn leven zie. Dat heb ik zelf als kind gemist en dat wil ik stimuleren.”

Verbinding met andere vaders

Toen zijn vriendin zwanger was, miste Romano de verbinding met andere vaders. Hij was op zoek naar advies over het aanstaande vaderschap. Hij prijst zich gelukkig met een inspirerende vriendenkring met kinderen, waarmee hij goed kan praten. Door deze betekenisvolle gesprekken kreeg hij de behoefte zijn nieuw verworven kennis te delen. Door Covid-19 waren de vooruitzichten in de creatieve sector troebel en lag zijn werk grotendeels stil. Maar zich hierdoor van zijn pad laten brengen, past niet bij de spirit van Romano. 

“Ik was elke dag met mijn gezin. Er gebeurde veel, ik schreef veel. Ik zat boordevol inspiratie en emoties, en ik had alle tijd om hierbij stil te staan en ze te verwerken. Ik sportte in deze periode veel buiten en tijdens een van deze trainingssessies heb ik de eerste stappen gezet door het gesprek aan te gaan met passerende vaders. Dit begon meestal met de simpele vraag: hoe gaat het met je? Hieruit zijn diepgaande gesprekken ontstaan. Aan het eind van ons gesprek vroeg of ik ook een foto van ze mocht maken. Geïnspireerd door het gesprek en de foto schreef ik hier thuis een gedicht bij en ik begon dit te posten via @Vadersessies op Instagram.”

De voortdurende gesprekken in eigen kring bleven nieuwe waardevolle inzichten opleveren en nog steeds leeft de tomeloze energie en de wens om dit met een breder publiek te delen. Tegelijkertijd dwongen alle verder gevorderde Covid-19-gerelateerde beperkingen hem tot een creatieve oplossing. Zo kwam Romano op het idee om een podcast toe te voegen aan het platform. 

“In mijn directe kringen heeft bijna iedereen issues met zijn of haar vader, of ze nu wel of geen onderdeel uitmaken van hun leven. Ik zie hierin een rol voor mezelf, omdat het voor mij een tweede natuur is geworden om me kwetsbaar op te stellen, dit is niet langer een taboe voor mij. Ik voel me veilig genoeg om me zo op te stellen en ik kan hiervan de vruchten plukken. Ik geloof er heilig in dat je je vanuit deze kwetsbaarheid écht kunt openstellen naar je kind, en alleen zo leren ze je echt kennen.” 

Bijzondere bevalling

Romano en zijn vriendin kwamen tijdens de zwangerschap bij het verloskundig centrum Bergweg. Zodoende waren de aan dit centrum verbonden verloskundigen ook aanwezig bij de bevalling. Ze waren getuige van een bijzondere bevalling, waarbij de aanstaande vader zich echt een onderdeel toonde van het proces. Romano veert op uit zijn stoel om zijn verhaal te vertellen, ondersteund door expressieve gebaren. 

“Wij hebben ervoor gekozen om in een soort zittende houding in het water te bevallen. Je weet dat water sowieso iets helends heeft, toch?” Ik knik instemmend. “Ik voelde me totaal verbonden en betrokken bij het proces. Ik ontdeed me vliegensvlug van mijn kleding en kroop in mijn ondergoed achter mijn vriendin die gehurkt en voorovergebogen in het water zat. Doordat ik intensief mee aan het puffen en hijgen was voelde het alsof wij fysiek één werden, we hadden één ritme gevonden. Een prachtige ervaring!” 

De manier waarop Romano zich als aanstaande vader onderdeel voelde van het proces was volgens de aanwezige verloskundigen niet gebruikelijk. 

“Er werd mij gevraagd of ik niet een keer een workshop wilde geven voor andere vaders. Ik moest even wennen aan het idee, maar negen maanden later was het dan zover. Ik ben geen specialist, maar blijkbaar hebben anderen vertrouwen in mij – waarom zou ik dat dan niet in mezelf hebben?” 

FLB_20201216_O8A4324-Edit
Beeld door: beeld: Florian Braakman

Uiteenlopend gezelschap

Benieuwd naar wat ik me moet voorstellen van een live Vadersessie vraag ik Romano naar het programma. Het principe van een praatgroep begrijp ik, maar wat voor soort vaders komen er op af, en welke onderwerpen komen aan bod? 

“De eerste editie heeft plaatsgevonden op 21 oktober. Ik mocht een zeer uiteenlopend gezelschap vaders verwelkomen, die voornamelijk in het laatste trimester van de zwangerschap zaten. Er was ook een man bij die twee maanden geleden vader was geworden en zijn perspectief op het prille vaderschap kon delen met de rest van de guys. Ook was er een homoseksuele vader in ons midden. Jong, oud, hetero of niet-hetero, alle vaders zijn welkom.”

Ik luister aandachtig verder naar Romano, die zijn advies aan aanstaande vaders in het laatste trimester van de zwangerschap deelt.

“De laatste periode draait voor vaders vooral om hard werken. Aan de ene kant om alles thuis op orde te krijgen voor de komst van de kleine. Maar ook op het werk draait alles voor vaders op volle toeren door. Het is ook belangrijk om de stress te minimaliseren en er voor je partner te zijn. Gun jezelf hierin ook zeker wat ruimte. Bij de gemiddelde zwangerschapscursus vraagt niemand jou als man hoe het met jou gaat. Daardoor voel je je meer een accessoire dan echt onderdeel van het proces. In principe wordt er geen rekening met jou en je gevoelens gehouden, dus die verantwoordelijkheid moet je zelf nemen.” 

“Bij de gemiddelde zwangerschapscursus voel je je als man meer een accessoire dan echt onderdeel van het proces”

Door zijn achtergrond in drama kan Romano technieken toepassen om een veilige omgeving te creëren waarbinnen hij een groep vaders voorbereidt op de bevalling. Het feit dat er alleen mannen onderdeel uitmaken van deze praatgroepen neemt barrières weg. 

“Vanuit onze genderrol voelt het als man onnatuurlijk aan om ons te schikken in een rol waarin je niet de leiding hebt, maar waarin je juist op het natuurlijke proces moet vertrouwen en je dienstbaar op moet stellen. Een ondersteunende rol waarbij je de zorg draagt voor je zwangere partner en jullie ongeboren kindje.” Om mannen te leren zich over te geven aan dit gevoel, doet hij verschillende vertrouwensoefeningen. Daarbij moeten ze zich overgeven aan iets wat buiten hun eigen controle om plaats zal vinden, net zoals bij de geboorte. 

Vragen en onderwerpen die besproken worden tijdens Vadersessies lopen uiteen: van ‘waar ben je bang voor als vader?’ tot ‘hoe ga je om met de veranderende dynamiek binnen het huishouden?’. Er wordt heel positief gereageerd op de veilige haven waarin aanstaande vaders hun kwetsbaarheid kunnen tonen en delen. 

Cultuurverschuiving

Naast praatgroepen lijkt er de laatste jaren steeds meer te gebeuren voor en door vaders.  Er lijkt veel aandacht voor het vaderschap te zijn. Als ik Romano hiernaar vraag peinst hij even. Hij ziet dat er steeds meer nadrukkelijk aanwezige vaders zijn die zich zichtbaar bezig houden met hun kinderen, ook op sociale media. Als voorbeeld noemt hij Will Smith en Kevin Hart.  

“Er lijkt een ware cultuurverschuiving plaats te vinden onder de mannen. Je kunt de uitwerking hiervan aan hun kinderen zien. In verbinding staan met je emoties en aan jezelf werken is echt van deze tijd, en het vaderschap is daar een onderdeel van. Kijk maar naar al die zelfhulpboeken en webinars tegenwoordig gericht op zelfverbetering. Eerdere generaties waren daar – denk ik – niet in deze mate mee bezig. Maar als je in deze tijd iemand tegenkomt die niet aan zichzelf werkt, is dat bijna vreemd.”

Ook vanuit de overheid en het bedrijfsleven lijken de rechten van vaders steeds prominenter op de agenda te staan. Vaderschapsverlof wordt langzamerhand verder opgerekt, waar je vroeger maar op enkele dagen kon rekenen.

Terwijl Romano en ik de aanwezige vader als rolmodel nog even laten bezinken en van gedachten wisselen over andere opbloeiende initiatieven waarin aandacht voor het vaderschap centraal staat, concludeert hij bevlogen: 

“We zijn toch geen spermadonoren? Je mag na de bevalling nog net even kijken of iedereen nog ademt, en dan wordt je alweer op het werk verwacht! Een kind krijgen is een van de allermooiste dingen in het leven, mooier dan die baan die je hebt!”

De Vadersessies-workshops vinden om de twee maanden plaats in het verloskundig centrum aan de Bergweg. Romano Haynes is ook bezig met uitbreiden naar andere verloskundige centra. Voor meer info kun je hem volgen via zijn Instagrampagina @Vadersessies of verdere informatie over de workshops opvragen bij het verloskundig centrum Bergweg.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

IMG_2051-1.JPG

Giovanni Burke

Giovanni Burke (1985) studeerde Sociologie op de Erasmus Universiteit en deed daarna een master Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid. Als geboren en getogen Rotterdammer combineert hij zijn voorliefde voor de stad graag met zijn sociologische achtergrond door te reflecteren op verschillende lokale ontwikkelingen. Licht werpen op ‘onzichtbare’ verhalen van mede-Rotterdammers is hierbij vaak het uitgangspunt.

Profiel-pagina
braakman

Florian Braakman

Fotograaf

Florian Braakman (1988) is een autonoom-documentair fotograaf. Fotografie is een manier om vragen te stellen en grip te krijgen op onze snelle alledaagse realiteit. De poëtische, associatieve en verhalende kracht van het beeld staan centraal in zijn werk.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.