Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Tijdens de twee talkshows met als thema De Harde Stad en De Zachte Stad gaan verschillende experts het gesprek aan. En zie je reportages door OPEN Rotterdam over nieuwe initiatieven, veerkracht, hernieuwd stadsgebruik en de openbare ruimte.

De Harde Stad (14 januari)

In de eerste talkshow op 14 januari om 20:00 uur gaat het over De Harde Stad: hoe beïnvloedt een pandemie hoe de stad wordt vormgegeven? Welk vernieuwd stadsgebruik zien we?

  • Jorn Wemmenhove, aanjager van de inclusieve stad en mede-oprichter van Humankind, vertelt hoe een aantal straten in Rotterdam afgelopen zomer hun openbare ruimte veranderden in plekken van spel, plezier en rust. Zo zorgde De Vakantiestraat, een samenwerking tussen burgers, bedrijven en de gemeente, ondanks Covid-19 toch voor een vakantiegevoel.
  • Media-onderzoeker Jiska Engelbert schuift aan om het te hebben over de digitale reactie op toenemende drukte in de buitenruimte als gevolg van corona. Afgelopen lente lanceerde de gemeente Spot-R: een app die prijsgeeft hoe druk het is waar in de stad. Maar voor wie is deze app eigenlijk bedoeld? En wat zegt dat over stadsgebruik? 
  • Harm Timmermans van Shift Architecture sluit deze uitzending af. Hij verkent de rol van architectuur in de anderhalvemetersamenleving en legt een coronaproof stadsontwerp voor. 

Bekijk hier de talkshow terug:

Bron: beeld: youtu.be

De Zachte Stad (21 januari)

In de tweede editie op 21 januari om 20:00 komt De Zachte Stad aan bod: welke sociale en maatschappelijke kansenongelijkheden zijn blootgelegd onder invloed van corona? En hoe wordt hiermee omgegaan? 

  • Straatadvocaat Tim van Rooijen bespreekt de toenemende dakloosheid onder jongeren. Nu het devies is zoveel mogelijk binnenshuis te blijven, is nog duidelijker dan voorheen wie daartoe de mogelijkheid heeft en wie niet. Heeft dit iets veranderd aan de route van thuisloos naar een nieuw thuis? 
  • Katja Rusinovic, lector Grootstedelijke Ontwikkeling aan De Haagse Hogeschool, is co-auteur van diverse publicaties over de maatschappelijke impact van Covid-19 in verschillende grote steden in Nederland. Welke conclusies kunnen we trekken tot nu toe? En wat betekent dat voor de toekomst? 
  • Ismail Aghzanay is docent Engels en heeft de afgelopen maanden vooral via een beeldscherm lesgegeven. In de talkshow maakt hij de balans op: wat is noodzakelijk voor het onderwijs in 2021? 

De presentatie van Studio Stadmaken is in handen van Hasna El Maroudi, journalist en tevens het gezicht van Vers Beton LIVE. Ze wordt bijgestaan door tafelheer Mathis J. Bout, architect en oprichter van URBMATH.

Bron: beeld: youtu.be

De programma’s worden uitgezonden via deze pagina, het TV kanaal van OPEN Rotterdam (Ziggo digitaal op kanaal 36 KPN, XS4ALL en Telfort op kanaal 1349), de Facebookpagina van Vers Beton en het Youtubekanaal van OPEN Rotterdam. Naderhand zijn de uitzendingen hier ook terug te kijken. 

De Harde Stad – 14 januari om 20:00 uur.

De Zachte Stad  – 21 januari om 20:00 uur.

Studio Stadmaken Vers Beton
Hasna El Maroudi en Mathis J. Bout Beeld door: beeld: Davidson Rodrigues

Deze talkshows zijn deel van het jaarlijkse Stadmakerscongres en zijn mogelijk gemaakt door AIR, het Architectuur Instituut Rotterdam. Deze organisatie heeft geen invloed gehad op de inhoud van de programma’s. (Meer info)

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

de redactie

de redactie

De redactie van Vers Beton.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.