Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

“Uiteindelijk zijn we allemaal mensen, we hebben allemaal diezelfde behoefte aan ontmoeting”, vertelt Jorn Wemmenhove. Hij is aanjager van de inclusieve stad en zette afgelopen zomer met een aantal andere partijen De Vakantiestraat op: een initiatief dat bewoners de mogelijkheid geeft een vakantiegevoel te creëren in hun eigen straat door spel en plezier een plek toe te kennen in het publieke domein.

Jiska Engelbert, media – en communicatie-onderzoeker, bestudeerde de app SpotR; door de gemeente Rotterdam in de markt gezet als een druktemeter. Maar, zegt Jiska Engelbert, “mensen willen de stad en de publieke ruimte niet alleen gebruiken op basis van de acht categorieën die de app noemt.” De app adviseert je niet alleen waar wel of niet naar toe te gaan op basis van de beschikbare ruimte, maar meldt ook onder welke voorwaarden je ergens tijd kan doorbrengen.

Fotograaf Willem de Kam en jongerenwerker Randy Evora tonen ons de stad door hun blik: OPEN Rotterdam zoekt naar een antwoord op de vraag waar Rotterdammers behoefte aan hebben nu goed als alles gesloten is. Willem: “Deze rare tijd zorgt er eigenlijk voor dat mensen andere behoeften krijgen wat betreft buitenruimte en wat die voor hen zou moeten zijn.”

Harm Timmermans licht in deze uitzending de coronaproof minimarkt toe; een idee uit de koker van zijn architectenbureau Shift Architecture. “Wij hebben een markt ontwikkeld waar geen dwingende route is, maar wij hebben juist een oversized markt gemaakt, waardoor je altijd afstand kan houden en waarbij je die dwingende route totaal niet nodig hebt. ”

OPEN Rotterdam Bron: beeld: www.youtube.com

Kijk volgende week voor deel twee van het tweeluik: De Zachte Stad. Welke pijnpunten en kansenongelijkheden zijn door corona boven komen drijven?

De stream is donderdag 21 januari om 20:00 u te bekijken via social media kanalen van Vers Beton, of via het tv-kanaal van OPEN Rotterdam. Zondag 17 januari vanaf 18:00 is er een herhaling op OPEN Rotterdam TV (tot maandag 17:00 elk uur).

Deze talkshows zijn deel van het jaarlijkse Stadmakerscongres en zijn mogelijk gemaakt door AIR, het Architectuur Instituut Rotterdam. Deze organisatie heeft geen invloed gehad op de inhoud van de programma’s. (Meer info)

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Wouter_le_Duc_Gitka_te_Poel_online

Gitka te Poel

programmamaker

Gitka te Poel (1989) schrijft en maakt programma’s op het snijvlak van verbeelding en politiek. Ze werkte samen met en onder meer voor Brainwash, De Brakke Grond en het Van Gogh Museum. Ze is momenteel verbonden aan Lilith Magazine.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.