Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Coolsingelpraat: de weg naar Den Haag 

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021 interviewt politiek verslaggever Ewoud Kieviet zes prominente Rotterdamse politici die de sprong naar Den Haag willen maken, voor deze speciale serie van onze politieke podcast Coolsingelpraat. 

VB_BARBARA_KATHMANN_06_lowres_Willem_de_Kam
Beeld door: beeld: Willem de Kam

(Luister hieronder of scroll verder om het interview te lezen)

U heeft net uw afscheidsbrief geschreven als wethouder, wat staat daar precies in?

“Daar staat in ieder geval níet in dat ik vertrek uit Rotterdam. Als wethouder verlaat ik de stad misschien, maar symbolisch gezien neem ik de stad juist mee naar Den Haag. Vanaf het begin af aan heeft Rotterdam veerkracht getoond in deze coronatijd en laten zien hoe wij als stad altijd proberen om samen uit de ellende te komen. De ‘handen-uit-de-mouwen-mentaliteit’.”

Wel een beetje cliché toch, die handen uit de mouwen?

“Nee juist niet, want het is gewoon de waarheid. Alle clichés zijn waar, daarom heten het ook clichés. Kan jij een cliché noemen voor mij die niet op de waarheid gebaseerd is?”

Nou, ik vind dat de Rotterdammers zich altijd heel erg beroepen op het “niet lullen maar poetsen”, maar is dat dan ook echt waar?

“Ik vind persoonlijk van wel. Kijk naar wat er de ochtend na de avondklokrellen op de Beijerlandselaan gebeurde. Mensen begonnen gelijk met puinruimen en dat ook nog eens in saamhorigheid, niet alleen aan zichzelf denkend, maar ook aan de buurman of buurvrouw. En voordat je het wist was alle puin opgeruimd. Natuurlijk: er is verdriet, er zijn mensen die de hele avond gehuild hebben omdat ze gezien hebben hoe hun winkel kapot is gemaakt, maar ze gaan dan toch gelijk weer aan het werk om het proberen te herstellen. Ik denk dat je dit niet overal ziet in Nederland.”

Dat is Rotterdam, maar Rotterdam is ook die jongeren die de rellen veroorzaken? 

“Klopt. Rotterdam is ook een rauwe stad. Het erge is ook dat het deze keer heel jonge jochies waren die dit voor hun rekening mogen nemen, dan zie je ook de kwetsbaarheid van die jongeren. Aan het blootleggen en herstellen van die kwetsbaarheid wordt al gewerkt. We noemen Rotterdam ook wel ‘de stad van twee snelheden’. Aan de ene kant de bruisende stad met de wereldhaven die op de kaart staat, maar aan de andere kant moeten we er ook hard voor vechten dat iedereen wel mee komt en mee kan. Het is belangrijk om mensen geloof te geven in het toekomstbeeld van de stad.”

Nu ben je nog wethouder Economie, Wijken en Kleine kernen en ga je over de ondernemers in de stad, die het door de rellen extra zwaar hebben – en juist op dat moment vertrek je.

“Als je zo’n positie bekleedt bedenk je natuurlijk niet zomaar uit het niets dat je stopt, dat is iets waar je lang over na moet denken. Ik heb er zeker twee maanden mee geworsteld, met veel mensen over gepraat. Ook met burgemeester Aboutaleb, hij zei uiteindelijk ook dat ik het moest doen.”

“Voordat we met z’n allen in deze globale pandemie terecht kwamen waren er natuurlijk ook al problemen. Kijk naar de klimaatcrisis, de kloof tussen arm en rijk die steeds groter wordt of de toenadering van de systeemwereld naar de echte wereld (het dichtbij brengen van de mensen en politiek). Stuk voor stuk zijn dat allemaal grote uitdagingen die je wilt oplossen en voor mij begint dat oplossen toch in Den Haag. Dat is de reden van mijn overstap.” 

Je denkt dus dat je als Kamerlid meer kunt bereiken dan als wethouder van een grote stad?

“Ja, in grote lijnen en veranderingen wel, daar ben ik van overtuigd. Als wethouder loop je natuurlijk tegen verschillende dingen aan en dingen worden vaak vanuit Den Haag beslist. Dat zie je nu met de steunpakketten voor ondernemers, die moeten toch echt vanuit de portefeuille van het Rijk komen, vooral omdat het budget van lokale overheden op dit moment niet genoeg is. Voor deze pandemie merkte ik ook al dat het lastig is om met een innovatief plan te komen, juist omdat er veel regels en wetten in de weg staan voordat iets geactiveerd kan worden. En vaak zijn deze wetten alleen aan te passen in Den Haag.”

Je besloot afgelopen zomer te solliciteren voor de kandidatenlijst van de PvdA. Hoe ging dat proces?
“Ik zeg wel eens dat mijn grootste drijfveer mijn kinderen zijn. Als je door de ogen van je kinderen kijkt vraag je je vaak vanzelf af: in wat voor land wil ik eigenlijk dat mijn kinderen opgroeien?’ En door de coronacrisis is de urgentie om dingen te veranderen nog groter geworden. In het achterhoofd hou je dan rekening met de nieuwe verkiezingen en de kans op een nieuwe regering en Tweede Kamer, dat is de plek waar in mijn ogen de verandering begint. Dus toen ik deze kans in de zomer kreeg, besloot ik die te pakken.” 

Wat zie je dan, als je door de ogen van je kinderen kijkt?

Dat we grote veranderingen moeten doorvoeren in het duurzaamheidsbeleid, de kloof tussen arm en rijk moeten we aanpakken en de kansen op werkgelegenheid zijn oneerlijk verdeeld. Als je al deze dingen kan bereiken dan heb je al gauw een schonere en eerlijkere samenleving en dat is de plek waar ik mijn kinderen wil zien opgroeien. Vooral het punt gelijke kansen is iets wat ik voor wil strijden. Ik kom ook uit Rotterdam-West, een wijk waar arm en rijk door elkaar woont. En het systeem dat wij de afgelopen jaren hebben doorgevoerd heeft het niet beter gemaakt, want armen blijven nu langer arm en rijke mensen worden sneller rijk. Ik geloof niet in die samenleving, iedereen moet kansen krijgen om mee te kunnen doen. Dat is in mijn ogen de beste voedingsbodem voor een prettig Nederland. ”

Maar dan zullen mensen ook zeggen: die PvdA zat in het vorige kabinet Rutte. En dat kabinet heeft daar nou niet echt aan meegewerkt

“Ja, maar ik ben sociaal-democraat in hart en nieren. De PvdA is de enige sociaal-democratische partij in Nederland en de sociaaldemocratie staat juist voor gelijke rechten en het delen van macht. Dat is de kern waar vanuit ik werk, dus heb ik eigenlijk geen boodschap aan wat er allemaal in het verleden is gebeurd in de politieke arena. Ik ben iemand die altijd met haar voeten in de klei staat, bij die kernwaarden blijft en van daaruit probeert iets te veranderen.’’

Wat mij opvalt als ik de verkiezingsprogramma’s van bijvoorbeeld de VVD en het CDA  lees, zie ik kritiek op teveel marktwerking, het verhogen van het minimumloon of een nieuw pleidooi voor volkshuisvesting. Het hele spectrum beweegt naar links, maar de drie linkse partijen hebben in totaal maar dertig zetels. Er wordt dus niet van geprofiteerd, hoe komt dat?

“Ik denk dat dat ook te maken heeft met de moeilijke tijd waar we ons nu in bevinden. De aankomende verkiezingen worden ook heel uitdagend en mensen zijn daarnaast ook nog steeds zoekende. Ik denk dat er nog veel kan gaan veranderen in de peilingen voordat de stembus open gaat. In die laatste paar weken kunnen wij ook zomaar naar 23 zetels gaan. Het kan nog alle kanten op.”

Is de verklaring niet dat een groot deel van de bevolking door corona denkt ‘we geloven in de premier die ons hierdoor loodst’ en dat daarom al die zetels naar de VVD gaan?

Ja, het is mogelijk dat mensen het liever zo houden en geen veranderingen willen, omdat je dan niet weet wat je te wachten staat. Ik begrijp die gedachtegang, maar het is toch belangrijk om verder te kijken. We gaan er alles aan doen om Nederland te overtuigen dat onze koers een goede koers is. 

Dan krijg je de achtste plaats op de conceptlijst van de PvdA…en dan hoor je dat Lodewijk Asscher opstapt. Hoe kwam dat bij jou binnen?

Nou ik was daar wel door geraakt, zeker omdat ik Lodewijk ken als iemand die zijn hart op de juiste plek heeft en een fijn persoon is. Dat zijn twee belangrijke ingrediënten voor een volksvertegenwoordiger. Hij heeft heel veel meegemaakt met de PvdA en heeft ook een nieuwe koers gekozen, een stuk linkser. Dat hij dat heeft ingezet en die verantwoordelijkheid heeft genomen, daar heb ik heel veel respect voor. We gaan zeker verder op zijn koers.”

Zakt de moed dan in de schoenen als hem ziet vertrekken?

Nee, totaal niet. We hebben nu een vrouw aan het roer, dat vind ik ook mooi. Bij de PvdA is het altijd zo geweest dat de tweede en derde persoon op de lijst goed kunnen invallen als de lijsttrekker wegvalt en dat blijkt maar weer, want met Lillianne Ploumen hebben we een heel sterke vervanger gevonden. Met het kompas van Asscher en Ploumen aan het roer moeten we ver kunnen komen.”

Wat is het belangrijkste dat je meeneemt uit je wethouderschap?

“Ik wil elementen meenemen uit het Rotterdamse crisis- en herstelprogramma, dus het anticyclisch investeren en innoveren om goed uit deze crisis te komen. Ook wil ik ervoor gaan zorgen dat mensen veel sneller van werk naar werk worden begeleid. Wat je nu gaat zien met de crisis waarin we bivakkeren is dat er veel mensen naast de samenleving komen te staan en die willen we weer snel aan het werk zien te krijgen. In Rotterdam doen we dit al, maar nu willen we het ook landelijk gaan aanpakken. Het belangrijkste wat ik zelf geleerd heb, is dat je soms gewoon ergens aan moet gaan beginnen in plaats van er maar over te blijven discussiëren.” 

Ben jij eigenlijk niet veel meer politicus dan bestuurder? Dat je daarom weer de Kamer in wil? 

“Nee, dat is mij vaker verteld en ik heb er wel over nagedacht, maar toch vind ik dat niet. Ik heb inderdaad het hart op de tong, maar ik ben ook ondernemer, dus ik hou ook van dingen regelen en doen. En als je die twee elementen bij elkaar brengt als bestuurder, kun je een hoop doen. Ook al moet je dan soms met meel in de mond praten. 

Dus al met al heb je geen spijt dat je bestuurder bent geworden?

“Nee, zeker niet. Ik vind dat wethouder zijn van deze stad een van de mooiste banen is in het land en ik heb veel mooie dingen mogen doen in mijn termijn. Toch verlangde ik ook wel weer naar sommige aspecten van een politicus zijn, zoals bijvoorbeeld het campagnevoeren en de hele dag praten over je idealen. Als bestuurder moet je compromissen sluiten en kun je minder het PvdA-geluid laten horen. Je bent namelijk wethouder van iedereen in een stad, ongeacht politieke voorkeur.”

Maar als je ziet dat een partij als Denk de PvdA overvleugelt in de gemeenteraad, denk je dat niet: als ik in de raad had gezeten had ik de PvdA meer smoel kunnen geven?

“Onze fractievoorzitter Co Engberts wordt toch niet zomaar ‘overvleugeld’? Zeker niet door Denk. En dan hebben we ook nog eens Dennis Tak, die staat ook zijn mannetje. Met deze mensen in de fractie maak ik me totaal geen zorgen over mijn opvolging als lijsttrekker van de PvdA Rotterdam.”

De politieke podcast Coolsingelpraat is een co-productie van Vers Beton en OPEN Rotterdam. Beluister hier eerdere afleveringen. Abonneer je op ons podcastkanaal via Spotify, iTunes, Stitcher of Soundcloud.

horeca

Lees meer

Coolsingelpraat #9: de gevolgen van corona voor Rotterdamse horeca en cultuur

In de politieke podcast Coolsingelpraat praten we over gevolgen van de coronamaatregelen.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

COOLSINGEL-PRAAT-LISA DIEDERIK(C)-8

Ewoud Kieviet

Ewoud Kieviet is politiek journalist voor de NOS op het Binnenhof. Eerder was hij twee jaar politiek verslaggever voor RTV Rijnmond op de Coolsingel.

Profiel-pagina
willem_profielfoto

Willem de Kam

Fotograaf

Willem de Kam (1988) studeerde grafisch ontwerp aan de Willem de Kooning Academie. Hij fotografeert nu full-time alles van schreeuwende voetbalsupporters tot kruiswoordpuzzelende bejaarden. Hij doet dit voor diverse media en opdrachtgevers uit de culturele en commerciële sector.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.