Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
000023-Hilde-Speet
Beeld door: beeld: Hilde Speet

Begin februari, nog net voor de enorme daling van de temperaturen, bezoek ik het oude buurthuis aan de Havenstraat 231 in Rotterdam Delfshaven. De straat is een helder voorbeeld van gentrification: aan de ene kant nieuwbouwappartementen en aan de andere kant verouderde woningen. Het oude buurthuis (dat al sinds 2012 leeg staat) is niet te missen door de enorme banner die aan de buitenkant hangt, met de leus ‘Voor 14’ erop. Een aantal klusjesmannen kijkt me verbaasd aan als ik aanbel bij de enige bel die het doet. 

Het pand verkeert nog in een prima staat, al merk je wel dat er al een aantal jaar geen onderhoud aan is gepleegd. Op verschillende plekken staan emmers om het lekkende water op te vangen en er zijn ook een aantal schimmelplekken op de vloer. ‘Wat een verspilling van ruimte dat dit leegstond’, bedenk ik mij, op het moment dat Tycho de trap af komt. Tijdens het betreden van het gebouw vraag ik me af: met welk doel wordt deze strijd gestreden?

Wat is de bedoeling van deze bezetting?

“De campagne Voor 14 is oorspronkelijk opgezet om de AOW en het minimumloon te verhogen, maar eigenlijk is het doel ervan veel breder. We willen namelijk ook de ongelijkheid in de samenleving blootleggen. Er wordt al heel veel over dit onderwerp gepraat en gediscussieerd, maar soms moet je ergens echt voor strijden. En met het kraken van dit pand willen wij aangeven dat er veel daklozen zijn in Nederland, en in Rotterdam in het bijzonder. De afgelopen tijd nemen de aantallen door de coronacrisis alleen maar toe en er wordt eigenlijk weinig aan gedaan. Terwijl er aan de andere kant wel steeds duurdere woningen komen en ‘prima leefbare’ woningen eigenlijk voor niks worden gesloopt. Door dit probleem aan te kaarten, hopen we dat de gemeente maar ook de landelijke politiek hier iets aan gaat doen.”

Wat is de campagne Voor 14 precies?

“De campagne is eigenlijk om het wettelijke minimumloon naar 14 euro te krijgen, vandaar de naam. Op het moment dat de campagne begon verdiende ik zelf ook nog geen 14 euro per uur. Nu gelukkig wel, en je merkt echt het verschil als je wat meer verdient.”

Is het op dit moment lastig om een woning te vinden voor een gezin met een lager dan gemiddeld inkomen?

“Ja, het wordt steeds lastiger. De wachttijden voor bijvoorbeeld een sociale huurwoning nemen heel erg toe, als je pech hebt kan je wel eens tien jaar wachten op een woning. Dat is het resultaat van de toenemende sloop van woningen. Dit was hetzelfde geval in Rotterdam-Zuid (Afrikaanderwijk, Tweebosbuurt) toen ik mij aansloot bij Voor 14, ook daar wordt onnodig gesloopt, terwijl het prima huizen zijn. Je ziet ook vaker dat de mensen daar een lager inkomen hebben, omdat ze in de bijstand zitten of een lager basisloon hebben. Als woningen daar dan gesloopt worden en er duurdere woningen voor in de plaats komen, worden die mensen zogezegd gewoon weggejaagd uit de stad en hun vertrouwde omgeving. Een dak boven je hoofd is een mensenrecht.”

Gentrificatie is een actueel probleem in heel Rotterdam. Waarom zijn jullie nu hier in Rotterdam-West en niet in een gebouw in Crooswijk of Katendrecht?

“Naast dat we een gebouw nodig hadden, was het ook belangrijk dat het in een goede wijk stond. We wilden graag in een volksbuurt waarvan we het gevoel hadden dat de bewoners achter ons zouden staan, en dat is tot nu toe wel het geval. Het is ook een wijk die ons doel goed weerspiegelt, omdat het met dezelfde problematiek (gemiddeld lage inkomens en het proces van gentrificatie) te maken heeft.”

Tweebosstraat 2019 foto Joke Schot

Lees meer

In de Tweebosbuurt word ik ook gediscrimineerd op mijn inkomen

Nieuwe columnserie door Mustapha Eaisaouiyen over het verzet tegen de sloop van zijn buurt

Het was dus belangrijk om een goede locatie te hebben, maar hoe zijn jullie specifiek bij dit gebouw gekomen?

“Onze beweging heeft contact met mensen die zich in de krakerswereld bevinden en zij waren ervan op de hoogte dat dit pand al jaren leegstond. Terwijl er behoefte is aan buurthuizen en sociale huurwoningen wordt er nog bezuinigd en tegelijkertijd zijn er genoeg gebouwen in Rotterdam die leeg staan en niet gebruikt worden. De meeste krakers steunen onze campagne en zijn net als wij tegen huisuitzettingen.”Het kraken van panden is sinds de jaren zestig al populair in Nederland. Toen gebeurde dat ook vanuit noodzaak, en werd het in veel gevallen door een groot deel van de bevolking ondersteund.”

Naast de strijd voor een eerlijke woningmarkt in Rotterdam, waar de gemeente wel over gaat, voeren jullie ook nog steeds actie om het minimumloon omhoog te krijgen. Maar dat ligt toch niet bij de gemeente?

“Nee, dat klopt. Deze actie is ook niet alleen tegen de gemeente gericht. Er zijn veel meer steden in Nederland waar onze groep actief is. Onze beweging wordt steeds groter en krijgt ook meer gehoor. Een aantal jaar geleden had niemand het over het verhogen van het minimumloon, maar nu zie je ook dat meerdere politieke partijen dit onderwerp meenemen in hun programma. Het is dus niet specifiek gericht tegen de gemeente Rotterdam, maar we roepen ze met deze actie wel op om zich er heel hard voor te maken.”

Hebben jullie na het indienen van die handtekeningenactie ook een reactie gekregen vanuit de gemeente?

“Helaas heeft de gemeenteraad het verworpen, maar eerlijk gezegd waren we daar niet heel verbaasd over. We weten welke politieke partijen groot zijn in de stad. Gelukkig is de campagne in andere steden, zoals Helmond, Nijmegen en Den Haag, wel goed opgepakt. Maar we weten: als je niet in de politiek zit maar wel bepaalde dingen voor werkende mensen wil realiseren, moet je je goed organiseren op de werkvloer en in de buurten. Want daar wordt de strijd ook gevoerd. Hoe groter onze beweging wordt, hoe meer druk we op de politiek kunnen uitvoeren.”

Jullie besloten om op zondag 31 januari dit pand te kraken om jullie doel aan te kaarten. We zijn nu al zo’n vijf dagen verder. Hebben jullie wat gehoord vanuit de gemeente? 

“Niet zozeer vanuit de gemeente zelf, maar we hebben wel al gesprekken gehad met de eigenaar van dit pand (Woonbron). Natuurlijk willen we ook kijken naar wat zij willen. Zoals je ziet is het best een prima pand, maar wel met lekkages, wat aangeeft dat het niet goed onderhouden wordt. We hebben ook het gevoel dat er hier in de buurt behoefte is aan activiteiten, dus we zijn van plan die te organiseren en de wijk leefbaarder te maken. We willen iets teruggeven aan de buurt.”

Hoe reageert de buurt eigenlijk op jullie actie?

“Tot nu toe krijgen we heel leuke en positieve reacties. Sommigen postten het zelfs op hun sociale media. Zij vonden het kraken ook terecht, omdat het pand al jaren leeg staat.”  

Wettelijk is kraken verboden. Wat kunnen de gevolgen zijn van jullie bezetting?

Eigenlijk geen. In principe is het verboden, maar als je al 24 uur in een pand bevindt en je geeft aan dat je erin ‘leeft’, kunnen ze het gebouw niet zomaar even snel ontruimen.”

Het belangrijkste voor ons is dat we ons geluid laten horen en daarnaast de buurt leefbaarder maken. Kijk: je kan niet de hele tijd over je heen laten lopen, soms moet je een vuist maken en collectief ergens voor gaan strijden. In de Tweebosbuurt hebben de bewoners gestreden tegen de sloop, en daardoor hebben ze het deels tegen weten te houden. Hetzelfde geldt voor Crooswijk. Met ons activisme willen we mensen meegeven dat het mogelijk is om te vechten voor je rechten.”

Over deze rubriek

Tweewekelijks gaat onze stagiair Fabio Yasamin in gesprek met een Rottterdammer naar aanleiding van een actuele gebeurtenis in de stad. Bekijk alle artikelen in deze rubriek

VersBeton_Tweebosbuurt_SylvanaLansu (2)

Lees meer

Hoe krakers zorgen dat de Tweebosbuurt niet verandert in een spookbuurt

Nieuwkomers worden door de buurt omarmd, ondanks rechtszaken en ontruimingen.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

thumbnail_20200723_111205

Fabio Yasamin

Redactiestagair

Fabio Yasamin (2002) geboren en getogen in deze wereldstad is onze nieuwe redactiestagiair voor het komende jaar. De nieuwkomer mag zich na twee jaar school gaan bewijzen in de praktijk. Hij wil graag meer leren over het vak en wijzer worden van zijn nieuwe collega’s.

Profiel-pagina
hilde_speet

Hilde Speet

Fotograaf / Illustrator

Na haar grafische afstuderen in 2014 aan de WDKA begon Hilde Speet toch ook maar met fotograferen.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.