Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Still Life of Fathers
Still uit Life of Fathers – Marwan Magroun Beeld door: beeld: Gijs Wilbers

Als betrokken burger – en dat ben je als lezer van Vers Beton ongetwijfeld – winkel je tegenwoordig zoveel mogelijk bij lokale ondernemers. Waarom zou je dan eigenlijk ook niet wat vaker lokaal kijken? Om dat makkelijker te maken: een lijstje van films die stuk voor stuk een Rotterdamse connectie hebben. Soms is het onderwerp Rotterdams, soms is de maker een Rotterdammer, soms is Rotterdam de plek waar het zich afspeelt. Of een combinatie daarvan, natuurlijk. 

De tips die we geven zijn allemaal online te bekijken, via verschillende streaming-platforms. De meeste zijn direct en kosteloos toegankelijk, voor enkele moet je een account hebben. Mis je een essentiële bijdrage aan deze lijst? Laat het ons weten in de comments!

Reflectie & documentaires

 • Rotterdam 2040 (2013) + New Neapolis (2020) Gyz La Rivière

Rotterdam is vaak het onderwerp in het werk van multidisciplinair kunstenaar Gyz La Rivière. Rotterdam 2040 is een manifest waarin hij de stad oproept het eigen verleden niet te vergeten bij het maken van mooie plannen voor de toekomst. In New Neapolis maakt hij tussen Liverpool, Napels, Marseille en Rotterdam een fictief post-Europees verbond van volkse, multiculturele steden (en ondergetekende interviewde hem daarover). Verwacht geen klassieke documentaire; in de films word je aan de hand van bergen inventief gemonteerd archiefmateriaal, een voice-over en een goede soundtrack meegevoerd langs de associaties en gedachtesprongen van La Rivière.

New Neapolis (Engels) – Vimeo

ROTTERDAM 2040 – Vimeo

antiair
still uit New Neapolis van Gyz la Rivière Beeld door: beeld: Gyz La Rivière
 • 2km2 – Het heden van de stad (2008) Carel van Hees

Fotograaf Carel van Hees richtte in 2007 de filmlens op twee vierkante kilometers van Rotterdam-Zuid, tussen de grens van Kop van Zuid en de Afrikaanderwijk. Het leverde een mooi portret op van een stuk stad in ontwikkeling.

2KM2: A Square View

 • Goede Buren (2019) Stella van Voorst van Beest

Ada (59) en haar overbuurvrouw Wilma (70) besluiten in deze documentaire vrijwilligers te worden in een campagne tegen eenzaamheid onder ouderen. Een onderwerp dat onder de huidige omstandigheden alleen nog maar prangender geworden is. 

Goede Buren – 2doc

 • I.N.D.O (2015-2017) Tenny Tenzer 

In de drie seizoenen van deze serie van OPEN Rotterdam onderzoeken regisseur Tenny Tenzer en producent Christie Haalboom de culturele erfenis van Nederlands-Indië. Dat doen ze samen met jongeren, ouderen, ondernemers, kunstenaars en in verhouding tot de vele andere culturen die de stad rijk is. 

INDO – OPEN Rotterdam

 • The Life of Fathers (2021)  Rien Bexkens / Marwan Magroun

Rotterdamse fotograaf Marwan Magroun werkt al enkele jaren aan een project waarin hij onderzoekt wat vaderschap betekent voor hemzelf en de vaders onder zijn vrienden. Deze film laat een deel van zijn zoektocht zien, op een heel persoonlijke, oprechte en bij vlagen ontroerende manier. 

The Life of Fathers – NPO Start

Over Bekende Rotterdammers

 • Dichter in het Atrium, aflevering 4: Jules Deelder zoekt vriend en dichter Hans Sleutelaar op (2020) Carel van Hees & Stephan Warmenhoven

Beide dichters hebben ondertussen de eeuwige jachtvelden opgezocht, maar in deze aflevering van de liefdevol gemaakte serie Dichter in het Atrium zijn ze, ondanks alles, nog springlevend in hart en ziel. Keuvelend over poëzie, scheldend op Thierry Baudet, nippend aan een gin-tonic.  

Dichter in het atrium – OPEN Rotterdam 

Still uit Dichter in het Atrium Afl. 4: Jules Deelder & Hans Sleutelaar
Still uit Dichter in het Atrium Afl. 4 Beeld door: beeld: OPEN Rotterdam
 • Mike Metalz | Roffa Represent (2020) Rauwkost Collective

Na een kwart eeuw rappen in acts als 3RD EYE, Tranzlate, Tuigcommissie, Deformer en Rotterdam Terrorcorps en opgetreden te hebben met de legendarische Chuck D van Public Enemy, doet de vuurspuwende Mike Metalz het rustiger aan. In deze film van Rauwkost Collective voor OPEN Rotterdam blikt hij terug op zijn bijzondere leven. Genomineerd voor de Rotterdamse Persprijs 2020. 

Roffa Represent – OPEN Rotterdam

 • Lee Towers – The voice of Rotterdam (2013) Hans Heijnen

Regisseur Hans Heijnen volgde de zingende kraanmachinist met de gouden microfoon een jaar lang: van Ahoy tot onbeduidende achterzaal, van Curaçao tot haringparty. Na het zien van deze film kan je niet anders dan Leen Huijzer een beetje in je hart sluiten.

Lee Towers, The Voice Of Rotterdam – Youtube

Speelfilms

 • Spetters (1980) Paul Verhoeven

Laat ik eerlijk zijn: deze film heb ik zelf ook nog nooit gezien. Daarom wist ik tot voor kort ook niet dat de film voor een groot deel in en vlakbij Rotterdam opgenomen is. Een groot deel is gedraaid in Maassluis, maar ook de Euromast, de voormalige discotheek Bristol op de hoek van Hofplein en Coolsingel, het metrostation Churchillplein (dat destijds nog in aanbouw was), en de Lijnbaan zijn het decor van Spetters. Helaas online nergens meer te vinden…

Still uit de film Spetters
Still uit de film Spetters Beeld door: beeld: Filmtrailer
 • De Druk (2017) André Pijnappel / Reggery Gravenbeek

Een film over het leven op straat en het maken van verkeerde keuzes, gebaseerd op het levensverhaal van filmmaker Reggery Gravenbeek, die op Zuid opgroeide.  

De Druk – Youtube

 • Toegetakeld door de liefde (2013) Ari Deelder
vb-mailchimp

Lees meer

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van Vers Beton per mail? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

In het tragikomische regiedebuut van Ari Deelder wordt een herkenbare Rotterdamse setting afgewisseld met absurdistische fantasieën en animaties. Ondersteund door de jazz van New Cool Collective, met een glansrijke hoofdrol voor Raymond Thiry en een flitsfigurantenrol voor vader (daar is ‘ie weer!) Jules Deelder.

Toegetakeld door de Liefde – Pathe Thuis

 • Porfotto (2019) Edson da Conceicao

Porfotto is de eindexamenfilm van Rotterdamse regisseur Edson Da Conceicao. In deze korte fictiefilm komt een vriendschap na een overval op een lokale witwaspraktijk onder druk te staan door criminaliteit en geld.

Porfotto – Filmacademie

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

profile pic VB

Fay van der Wall

Fay van der Wall (1983) werkt als freelance schrijver en maker. Schrijft voor Vers Beton over popcultuur, kunst, muziek, media en de stad

Profiel-pagina
Lees één reactie
 1. Profielbeeld van Emiel Verhaert
  Emiel Verhaert

  Wat dacht je van de film “Who Am I?” Van de enige echte Jackie Chan, uit 1998 met o.a. knokpartijen bij Blaak.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.