Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
VB-architecture-city
Beeld door: beeld: Jowan de Haan

In de afgelopen decennia verdween ruimtelijke planning van de agenda in Den Haag, maar nu allerlei opgaven zich steeds urgenter aandienen is er weer behoefte aan nationale sturing. Voor de komende Tweede Kamerverkiezingen, bepleiten politici het opnieuw oprichten van het ministerie van VROM, met nadruk op de ‘V’ van volkshuisvesting, vanwege de huidige woningnood. 

Adri Duivesteijn, voormalig wethouder en Eerste en Tweede Kamerlid voor de PvdA, ziet in alle partijprogramma’s staan dat er 1 miljoen woningen moeten komen. Maar hij signaleert ook dat de woningbouwplannen nog niet samenkomen met alle andere opgaven in de openbare ruimte. “Iemand moet verantwoordelijkheid naar zich toe halen, ondersteund door een ruimtelijk planbureau zoals dat vroeger bestond.”

Ook Nathalie de Vries, partner van MVRDV en stadsbouwmeester in Groningen, vindt dat een integrale aanpak hard nodig is voor energie, water, verkeer, wonen en natuur. “De politiek spreekt zich nog lang niet genoeg uit over architectuur. De overheid zou bijvoorbeeld meer moeten pushen op duurzaamheid. Ook is het belangrijk de bouw van betaalbare woningen te stimuleren en voor landelijke oplossingen te zorgen als het gaat om energiesystemen en water.” 

Volgens Riek Bakker is er daarom een marktmeester nodig die boven de politiek staat. Als directeur van de Dienst Stadsontwikkeling in Rotterdam geldt zij als de bedenker van de Kop van Zuid, waar tegenwoordig nog altijd aan gebouwd wordt: “Je bent zo veertig, vijftig jaar bezig. Terwijl in de politiek termijnen van maar vier jaar kent.” 

Adri Duivesteijn gelooft in de rol van de Rijksbouwmeester als figuur om dit voor elkaar te krijgen. De Vries ziet een nieuw Ministerie van Ruimte voor zich “als netwerkorganisatie met lokale vestigingen.” En Bakker onderstreept dat lokale overheden vrijheid nodig hebben om te handelen en ergert zich aan politici die op nationaal niveau plannetjes lanceren.

Beluister hun oplossingen met hier en daar een stemadvies, in de podcast Architecture City:
 

Architecture City wordt gepresenteerd door Catja Edens, Jorn Konijn en Teun van den Ende bij radiostation Operator en verschijnt gemiddeld 4x per jaar. Alle afleveringen, inclusief de nieuwste aflevering ‘Architectuur en Politiek’, zijn op soundcloud te beluisteren.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Teun van den Ende

Teun van den Ende

Teun van den Ende laat zich niet graag leiden door hypes, maar gaat juist op zoek naar de lange lijnen in de ontwikkeling van Rotterdam – en ook andere steden trouwens. Teun combineert populaire cultuur met historisch onderzoek naar de stad.

[email protected]

Profiel-pagina
Catja Edens

Catja Edens

Catja Edens (1970) is architectuurhistoricus. Zij onderzoekt de wisselwerking tussen plekken, hun ontwerpers, bouwers en gebruikers. Vanuit haar Bureau Spatie schrijft ze over architectuur van de 20e en 21e eeuw. Jaarlijks organiseert zij in opdracht van AIR de Rotterdam Architectuurprijs.

Profiel-pagina
foto_jowan

Jowan de Haan

Chef illustratie

Jowan woont in Rotterdam, studeerde in 2013 af aan de WDKA als grafisch ontwerper en werkt sindsdien als illustrerende ontwerper en ontwerpende illustrator. De invloed van zijn liefde voor zeefdruk is groot. Naast keihard werken doet hij niets liever dan, vanuit zijn zeefdrukatelier, vrij werk de wereld in slingeren.

Profiel-pagina
Lees één reactie
  1. Profielbeeld van Werenfried Spit
    Werenfried Spit

    Goed punt dat er zowel landelijke regie als lokale speelruimte nodig is. Ik denk wel dat Zestienhoven als woningbouwlocatie zo groot is (in meer dan een opzichte) dat inbreng van een landelijke regisseur logisch zou zijn. En overigens kwam het idee om daar te bouwen wel degelijk van GL Rotterdam.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.