Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Luister ook naar het interview als podcast:

VB_NOURDIN_EL_OUALI_03_lowres_Willem_de_Kam
Beeld door: beeld: Willem de Kam

De peilingen maken jou niet zenuwachtig?

“Nida valt niet te peilen, dat is evident gebleken uit het verleden. We zitten in verschillende gemeenteraden en nog nooit zijn we gepeild, dus als we het daarvan moeten hebben dan hadden we nooit bestaan.

Het maakt me wel lichtelijk geïrriteerd. Omdat het toch weer onderschrijft hoe dominant een bepaalde visie in onze samenleving een podium krijgt en anderen gewoon niet gezien of gehoord worden. Dat geldt voor peilingbureaus, voor media en voor de politiek en dat maakt precies het bestaansrecht van Nida duidelijk.”

Maar dan zeg je eigenlijk dat die peilingen niet kloppen?

“Dat is toch ook zo. Peilingen kloppen wel vaker niet. Kijk maar naar Brexit of Donald Trump. De peilingen zijn niet heilig en dat is ook gewoon iets wat we ons moeten gaan beseffen. Als je aan mij vraagt wie de meest machtige Nederlander is op dit moment dan is dat zeker niet Mark Rutte, maar eerder iemand als Maurice de Hond of andere peilingbureaus. Op het moment dat zij zeggen dat zeventig procent van Nederland zus vindt, dan zie je in het politieke spectrum twintig varianten van zus.  En als het zo is, zie je gelijk varianten daarop. Het populisme viert hoogtij, de onderbuik wil men graag bedienen. En de peilingbureaus geven richting aan wat vandaag in de mode is.”

Wat brengt bij jou de overtuiging dat je wel een of meer zetels gaat halen?

“We zijn al zeven jaar bezig, we zijn anders georganiseerd dan andere partijen, heel erg grassroots. We hebben in korte tijd veel mensen weten te bereiken op onze manier. Helaas zonder gebruik te maken van massamedia, maar dat is zowel online als offline. We hebben een landelijk netwerk van vrijwilligersorganisaties dat we de afgelopen jaren hebben opgebouwd, dat zit goed in elkaar.”

Er zijn veel nieuwe partijen die het proberen, zoals Bij1 of Volt. Versplintering dreigt een beetje in Den Haag. Is dat een probleem?

“Nee, zeker niet als je het historisch bekijkt. Een vitale democratie moet in staat zijn om zichzelf opnieuw vorm te kunnen geven. Als de bestaande partijen onvoldoende recht doen aan de verschillende sentimenten die er leven, dan krijg je dat er anderen gaan opstaan in de ruimte die ontstaat. En dat is een heel goed iets. In het verleden was er misschien wel meer versplintering, maar die kleinere partijen gingen later samen in nieuwe partijen zoals GroenLinks of het CDA, die ontstaan zijn uit fusies.”

Zie je dat voor Nida ook voor je? Dat je eerst je plek bevecht en uiteindelijk samengaat met een andere partij?

“Ja, dat zou kunnen. Het zou zomaar een golfbeweging kunnen zijn, dat je misschien nu in een fase zit dat er iets meer versplintering is, en dat het op termijn tot fusies kan leiden. Ik sluit het niet uit. Op het moment dat je elkaar op de inhoud vindt en je kunt de krachten bundelen om bepaalde zaken in dit land te kenteren, dan is dat een goed iets.”

Met welke partij voel jij de meeste affiniteit?

“Dat zijn toch wel de partijen die nu aan het ontstaan zijn: de emancipatiebewegingen. Daar zitten zowel qua inhoud als achterban de meeste raakvlakken. Ik wil in deze fase geen namen noemen, omdat Nida nog onmisbaar is en wij eerst onze eigen plek willen bevechten om heel duidelijk een agenda op tafel te leggen.”

VB_SALIMA_BELHAJ_12_lowres_Willem_de_Kam 1

Lees meer

Salima Belhaj: “Ik wil van mijn Marokkaanse paspoort af”

Interview met Salima Belhaj van D66 over haar werkzaamheden en de verkiezingen

Ik sprak in de vorige aflevering met Salima Belhaj van D66. Zij zei dat echte emancipatie het opeisen van een plek in het bestaande systeem is. “Ik wil niet in een zuil gestopt worden”, zei ze. 

“Dat is echt heel naïef en beperkt gedacht. Ik zie Salima Belhaj als feminist. Als je de geschiedenis van het feminisme bekijkt, zie je dat zij zich ook eerst hebben moeten organiseren voordat ze op konden gaan in de massa. De aanwezigheid van Nida is ook goed voor iemand als Salima Belhaj binnen D66. Het gaat haar iets meer zuurstof geven om ook thema’s zoals racisme, discriminatie of andere thema’s goed onder de aandacht brengen. In die zin is het dus een beperkte blik.”

Want jij vindt dat die bestaande partijen discriminatie of islamofobie niet genoeg adresseren?

“Dat vind ik absoluut. Niet goed genoeg of helemaal niet.”

Wat is het eerste dat je zou willen veranderen als je in de Tweede Kamer komt?

“Ik zou een parlementaire enquête willen opzetten naar discriminatie bij de politie. Ik zeg dit in de week waarin een aantal politieagenten die zich walgelijk racistisch hebben uitgelaten, gerehabiliteerd zijn en hun werk mogen hervatten. Terwijl de klokkenluider die dit onder de aandacht bracht, kandidaat-Kamerlid voor Nida Fatima Aboulouafa, haar spullen moest inleveren en werd ontslagen. Er is een verziekte cultuur binnen de politie. Laten we dat diepgaand onderzoeken ten behoeve van onze rechtsstaat en Artikel 1 van de grondwet.”

Als we een voorschot nemen op dat onderzoek, zit daar dan een heel diep wantrouwen? Kan de politie geen diverse mensen aantrekken?

Ze kunnen wel diverse mensen aantrekken, maar die gaan er net zo hard weer uit, dat is wat ik heb gezien. We hebben anoniem een zwartboek gekregen van agenten, omdat ze allemaal bang zijn. In dat zwartboek staan allerlei soorten zaken die fout zitten bij de politie. Dat gaat van treiteren tot het discrimineren van collega’s. Het is een beerput die vooralsnog met man en macht wordt dichtgehouden. De politie staat niet boven de wet, die moet de wet handhaven. Artikel 1 is heilig, ook voor de politie en als dat niet klopt en de politietop niet in staat is om dit soort zaken te corrigeren, dan hebben we een serieus probleem.”

Een maand geleden trof ik je op het Binnenhof met een groep Nida-aanhangers om een petitie in te dienen die oproept om het beledigen van de Profeet Mohammed strafbaar te stellen. Legt Nida nu meer nadruk op de islam dan het eerder deed? 

“De samenleving legt de nadruk op de islam en het feit dat wij islam-geïnspireerd zijn is natuurlijk geen toeval. Dat is omdat wij geloven dat islam en moslims genormaliseerd moeten worden. En dat we een belangrijke inspiratiebron hebben die kan bijdragen in heel veel uitdagingen in de samenleving. Met die petitie hebben we kunnen zien hoe een volledige Tweede Kamer – van links tot rechts – 125 duizend mensen volledig geproblematiseerd en genegeerd heeft. Terwijl die mensen eigenlijk de democratische gang naar de volksvertegenwoordiging zoeken.”  

Farid Azarkan van Denk heeft deze petitie in de Tweede Kamer wel aangekaart.

“Nee, niet echt. Hij verdedigde het recht van het indienen van een petitie, maar dat hoeft hij niet te verdedigen want dat is gewoon een recht. Het ging hier om de inhoud en daar stond hij niet achter. Dat heeft hij meerdere keren gezegd en hij heeft hem ook niet ondertekend.”

Wat zet jij daar dan tegenover? Trots op je geloof?

“We dwingen gelijkwaardigheid af, omdat het niet een cadeautje is van Nederland, maar een mensenrecht waar je mee wordt geboren. We werpen een dam op waar die voor ons gevoel opgeworpen moet worden en slaan een brug naar alles en iedereen die wel in de juiste richting beweegt. Het is niet meer dan een emancipatieproces. Vanuit die overtuiging en visie hebben we Nida opgericht en hebben we gezien dat we ook daarmee anderen inspireren, want na Nida kwam Denk, en na Denk kwam Bij1. Nida was daar een voorloper in.”

Loop je nog steeds voorop of zijn jullie ingehaald?

“Electoraal landelijk wel, maar we hebben landelijk nog nooit meegedaan. Er zijn natuurlijk wel verschillen. Nida is ontstaan op eigen kracht, de overige partijen zijn allemaal ontstaan vanuit splitsingen: Denk is afgesplitst van de PvdA en Bij1 is uiteindelijk afgesplitst van Denk. We zijn de enige partij die het op eigen kracht doet en we zijn de enige die vanuit een islamgeïnspireerde visie opereren.”

Ik heb jouw verkiezingsprogramma ook gelezen, dat is een goed doorvlocht werk met een echte filosofie erachter. Met ook best vergaande ideeën, bijvoorbeeld een terugkerend Jubeljaar, waarbij schulden worden kwijtgescholden. Afkomstig uit de tijd van Mozes uit de Joodse Torah. Gaat het ook niet over heel veel hoofden heen?

“Kijk wij zijn er niet om komma’s te verzetten in het systeem. Op heel veel punten willen we gewoon hervorming of willen we totale systeemverandering. In dat opzicht kan je ons het best vergelijken met een Partij voor de Dieren, want ook zij hebben op heel veel zaken een alternatieve visie. En op heel veel zaken is het bestaande niet toereikend. We geloven niet in een neoliberaal kapitalistisch systeem, dat dat voor ons allemaal goed is. Er moet een verandering komen.”

Partij van de Dieren wordt verweten geen compromissen te kunnen sluiten, kan jij dat wel?

“Jazeker, en dat heb ik ook bewezen. Maar het hangt wel van het vraagstuk af. Uiteindelijk ga je samenwerkingen op basis van inhoud. Dat kan je doen op motieniveau, dat je echt een specifiek deel wilt oplossen. Op zo’n afgebakend stukje – bijvoorbeeld de zorg – kan ik best samenwerken met tegenpolen als Joost Eerdmans. Maar als het gaat om coalities of regeerakkoorden dan is het wat complexer.”

En hoeveel zetels heb je op 18 maart?

“Twee á drie zetels moet realistisch zijn.”

VB_STEFAN_VAN_BAARLE_02_lowres_Willem_de_Kam 1

Lees meer

“Wij willen het glazen plafond met een hamer kapotslaan”

Interview met Stephan van Baarle over zijn partij DENK en de verkiezingen.

Coolsingelpraat: de weg naar Den Haag 

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021 interviewt politiek verslaggever Ewoud Kieviet zes prominente Rotterdamse politici die de sprong naar Den Haag willen maken, voor deze speciale serie van onze politieke podcast Coolsingelpraat.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

COOLSINGEL-PRAAT-LISA DIEDERIK(C)-8

Ewoud Kieviet

Ewoud Kieviet is politiek journalist voor de NOS op het Binnenhof. Eerder was hij twee jaar politiek verslaggever voor RTV Rijnmond op de Coolsingel.

Profiel-pagina
willem_profielfoto

Willem de Kam

Fotograaf

Willem de Kam (1988) studeerde grafisch ontwerp aan de Willem de Kooning Academie. Hij fotografeert nu full-time alles van schreeuwende voetbalsupporters tot kruiswoordpuzzelende bejaarden. Hij doet dit voor diverse media en opdrachtgevers uit de culturele en commerciële sector.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.