Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Bo Yuan – Rotterdamse Douwers – 2020
Beeld door: beeld: Bo Yuan

Meer dan 200.000 Rotterdammers zijn jonger dan 27 jaar. Dat maakt Rotterdam een jonge stad met veel potentie, maar ook een stad met een grote groep kwetsbare jongeren. 

De Rotterdamse Douwers is een initiatief van Stichting Mentorproject, en helpt sinds 2015 kwetsbare of overbelaste jongeren in Rotterdam door ze te koppelen aan een mentor. Het professionele netwerk van deze mentoren wordt bijvoorbeeld ingezet om de jongeren aan een baan of bijbaan te helpen, maar ook wordt er geholpen bij het maken van plannen, het regelen van papieren bij de gemeente of het zoeken naar geschikte woonruimte. 

Elke jongere wordt zorgvuldig gematcht met een Douwer. Zo werd Sandra de jongerencoach van Shinuelva, die in 2018 via het Jongerenloket van de gemeente bij de Rotterdamse Douwers terecht was gekomen. Shinuelva woonde destijds samen met haar zoontje bij haar moeder en was net gestopt met haar MBO-opleiding. Ze had eerder al om hulp gevraagd bij de gemeente, maar dat leek tot niets te leiden. “Bij de Douwers voelde het heel fijn, maar ik wist niet wat ik moest verwachten. Als ik om hulp vroeg bij de gemeente ging dat namelijk ook niet makkelijk,” vertelt Shinuelva. 

Shinuelva’s coach Sandra had zich bij het project gemeld nadat ze op sociale media een bericht las over de mentorrol die de Douwers vervullen. Als oprichter van Vertelschool Rotterdam had ze een aanzienlijk Rotterdams netwerk waarmee ze iemand zou kunnen helpen. Daarom nodigde Wim van Losser, initiatiefnemer van de Rotterdamse Douwers, haar uit voor een gesprek. Na er enkele nachtjes over te hebben geslapen, besloot Sandra als Douwer aan de slag te gaan. “De mentoren leven in deze stad en hebben hier hun leventje opgezet. Het is heel waardevol als je een jonge stadgenoot kan helpen,” zegt ze.

Shinuelva was met een duidelijk doel voor ogen en een stappenplan bij de Rotterdamse Douwers aangekomen: ze wilde op zoek naar een baantje, een opleiding en een huis. “Eerst dacht ik, waar kan ik Shinuelva nog mee helpen?” zegt Sandra. “Ze is een heel sterke dame en weet wat ze wil. En ze begreep heel goed wat ze moest doen om te krijgen wat ze wilde. Ik heb dus ook altijd het volle vertrouwen gehad dat ze haar doel zou halen.”

Samen begonnen ze Shinuelva’s to-do-lijstje stap voor stap af te strepen. Ze begonnen met het zoeken van een baantje en probeerden ondertussen een urgentieverklaring voor een woning bij de gemeente te regelen. “De Rotterdamse Douwers is een goed initiatief omdat ze je met bepaalde dingetjes helpen waar de gemeente geen oog en tijd voor heeft. De gemeente helpt je maar tot een bepaald punt”, vertelt Shinuelva. “Het grappige is wel dat ik nu bij de gemeente werk! Ik doe bron- en contactonderzoek als iemand een positieve uitslag heeft bij een coronatest. Het is best wel leuk en het betaalt goed!”

Eljernon kwam op een heel andere manier bij de Douwers terecht. Aangemoedigd door zijn omgeving liet hij zijn vriendin en zijn zoontjes achter op Curaçao om in Nederland naar school te gaan. “Curaçao is mooi, maar ik wil me hier stabiliseren voor mijn vriendin en kinderen, omdat de scholen hier beter zijn,” zegt hij. Voor het vertrek kreeg hij een trui en een nieuwe rugzak, waarin op Schiphol drugs werden gevonden. 

Zo begon de reis van Eljernon dus met schulden en een veroordeling. Nadat zijn Rotterdamse tante studiefinanciering voor hem had aangevraagd, kon hij toch doen waarvoor hij was gekomen: beginnen aan de MBO-opleiding Dienstverlening en Zorg. Maar bij zijn zwangere tante kon hij niet blijven. “Ik deed erg mijn best op school, zodat mensen zouden zien dat ik een jongen ben die hogerop wil komen”, vertelt Eljernon. 

“Eljernon kwam hier aan met veel problemen”, vertelt zijn coach Jos. “Hij is opgepakt met drugs, die hij zonder dat hij het doorhad bij zich droeg. Dat heeft tot een veroordeling geleid, maar daar zijn we later voor in beroep gegaan. Toen hij uit de gevangenis kwam, waren er familieleden die misbruik hadden gemaakt van zijn identiteitsbewijs. Ze hadden een bankrekening geopend op zijn naam en waren overal verplichtingen aangegaan.”

Eljernon: “Voordat ik begeleid werd door Jos, sliep ik bij de nachtopvang. Ik moest mijn kleding en spullen elke dag meenemen naar school, omdat ik geen eigen plek had. Nadat ik de maatschappelijk werkster op school mijn situatie had uitgelegd, stuurde zij me door naar de Rotterdamse Douwers.”

Eerder was Jos al mentor van drie andere jongeren. Hij meldde zich aan als Douwer in de zomer van 2018, nadat hij zijn bedrijf verkocht had en een nieuwe daginvulling zocht. Op LinkedIn was hij een bericht van een Douwer tegengekomen, die heel enthousiast over het vrijwilligerswerk schreef. 

“Het zijn vaak jongeren die om wat voor reden dan ook traumatische ervaringen hebben opgelopen en die geen support, veiligheid en warmte van thuis hebben meegekregen. En steun heb je op een bepaalde leeftijd toch nodig om redelijk stevig op je benen te komen staan. Als dat ontbreekt, kan het zomaar zijn dat je stopt met jezelf ontwikkelen of dat je, als het moeilijk wordt, op straat komt te staan. Ik snap dat mensen zich dan verdoven met drugs of in zee gaan met criminelen om aan een paar euro te komen”, zegt Jos.

vb-mailchimp

Lees meer

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van Vers Beton per mail? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Aangekomen bij de Douwers ging Eljernon eerst in gesprek met coördinator Jelle Sloot, ook wel bekend als ‘Tante Jelle’. “Toen ik binnenkwam bij de Rotterdamse Douwers voelde ik meteen een fijne sfeer. Het voelde al snel alsof ik deel was van de familie”, zegt Eljernon. De match met Jos was een succes. “Eerst noemde ik hem Papa Jos. Als je nooit een vaderfiguur hebt gehad, voelt een begeleider zoals Jos als een vaderfiguur.” 

Eljernon en Jos wisten al snel een kamertje te regelen in Pension Almonde. “Via ons netwerk heeft Eljernon een kans gekregen als hulpkok, maar toen hij net drie weken bezig was kwam de eerste corona-golf. Dat was even lastig, maar hij heeft wel mooi zijn diploma weten te halen in juli en is inmiddels, ook via ons netwerk, terecht gekomen in de dakdekkerswereld”, zegt Jos.

Shinuelva heeft haar leven inmiddels weer op de rit. Ze werkt, is schuldenvrij, en heeft een eigen huisje voor haarzelf en haar zoontje. Ook begint ze vanaf september aan een opleiding tot verpleegkundige. Ondertussen zingt ze de sterren van de hemel. “Ze heeft me wel eens een filmpje gestuurd: Shinuelva kan prachtig zingen!” vertelt Sandra. De twee bellen elkaar nog altijd om te bespreken wat er op dat moment speelt.

Ook Eljernon is van zijn schulden af, en heeft een eigen woonruimte, een diploma en een contract. “Mijn band met Jos is heel close. Als ik advies nodig heb, ga ik daar niet bij vreemde mensen of bij vrienden om vragen, maar dan ga ik naar Jos. Ik zie het natuurlijk zelf ook in: eerst had ik veel problemen, maar dankzij zijn hulp ben ik nu hogerop. De adviezen van Jos zijn de beste adviezen”, vertelt Eljernon. De toekomst ziet hij positief tegemoet. “Niet afwachten, maar gewoon doen. Dan komt alles goed.” 

Vers Beton – Lucia Lenders – Dakloze Jongeren – 2020

Lees meer

Dakloos in Rotterdam: hoe kom je als jongere weer aan een huis?

Jongeren Rianne, Dwight en Kevin tonen de moeilijke zoektocht naar stabiliteit en een plek

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

IMG_6501

Floor Hoogstad

Floor Hoogstad (2001) ziet het als puur geluk dat haar wiegje in Rotterdam stond. De multiculturele havenstad is haar leerschool, inspiratiebron en eeuwige liefde.

Profiel-pagina
Runnin(crop3)

Bo Yuan

Illustrator

Bo Yuan is een illustrator uit Rotterdam met een specialisatie in digitale kunst. Via dit medium creëert hij werelden en karakters met een focus op kleur en atmosfeer. Naast commercieel werk houdt Bo zich bezig met persoonlijke projecten waarbij hij gevoelens omtovert tot beeld dat surrealistisch, maar toch herkenbaar is. 

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.