Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Lucia Lenders – Dakloze Jongeren – 1 – 2020

Rotterdam wilde versneld mensen aan een huis helpen, om de tijdelijke nachtopvanglocaties die zijn ingezet in verband met corona, stapsgewijs af te kunnen bouwen, schrijft wethouder de Langen in de voortgangsbrief van 8 april aan de raadscommissie ZOCS. Dat is gelukt, maar voor een aanzienlijk deel door twee nieuwe gebouwen met extra begeleide woningen, dankzij geld van het Rijk. 

Extra urgentie

Aan de ene kant hebben een aantal instanties de handen ineen geslagen. Sinds oktober komen woningcorporaties, nachtopvangaanbieders en SUWR, de instantie die urgentie voor sociale huurwoningen regelt, tweewekelijks bij elkaar. Ze schatten in wie op de korte termijn zelfstandig kan wonen en checken of alle essentiële zaken daarvoor geregeld zijn, bijvoorbeeld een schuldenregeling. Dat lijkt effectief: 61 dakloze personen kregen de afgelopen maanden een speciale ‘extra urgentie’, om versneld een eigen woning te vinden1. Dankzij die status hadden ze voorrang, ook op andere groepen met een urgentieverklaring. 

Maar daarnaast zijn er ook twee gebouwen van elk zestig woningen geopend waar mensen zes maanden kunnen wonen met begeleiding, voordat ze zelfstandig gaan huren. “Per half maart werd hierdoor definitief afscheid genomen van de eerste tijdelijke nachtopvanglocatie (het easyHotel in het centrum) met plek voor 40 daklozen”, schrijft De Langen. 

De zestig ‘doorstroomwoningen’ waren mogelijk dankzij extra geld (in totaal 19,6 miljoen) dat Rotterdam ontving van minister Blokhuis. De woningen bevinden zich in complex Room First aan de Henegouwerlaan 85, beheerd door het Centrum voor Dienstverlenging (CVD) en Woongebouw Cité, begeleid door het Leger des Heils. Dit laatste gebouw is voor mensen tussen de 23 en 32 jaar, en naar schatting nu voor tweederde bewoond, denkt woordvoerder Gert-Jan Freeke van het Leger des Heils. 

In één keer

“In totaal zijn meer dan 100 daklozen aan een (eigen) woning geholpen. Deze grootste operatie ooit met zoveel daklozen die in één keer zijn uitgestroomd is uniek”, stelt de woordvoerder van wethouder de Langen. ‘In één keer’ betekent hier dus: in zes maanden. Maar: “Zo gestructureerd, zoveel mensen, hebben we inderdaad nog niet eerder gedaan”, denkt ook Freeke. 

Hoeveel extra mensen hebben er nu een huis gevonden, bijvoorbeeld ten opzichte van een periode van zes maanden vorig jaar? In totaal zijn er – met deze 100 mensen erbij – 433 personen vanuit de opvang, met urgentie en begeleiding aan een huis gekomen, van oktober 2020 tot en met maart 2021. Ter vergelijking: in de tweede helft van 2019 waren dat er 293. En in de eerste zes maanden van 2020 ‘maar’ 219. Wel zijn er ook mensen die op eigen gelegenheid bijvoorbeeld een particuliere woning hebben gevonden en vertrokken zijn, of naar een woonvoorziening zijn gegaan. 

Er lijken dus inderdaad ruim meer mensen vanuit de opvang een huis te hebben gevonden, vergeleken met een eerdere periode. De vraag is of deze cijfers met de opening van 60 extra woningen erbij helemaal representatief zijn. 

Buitenslapers

Het tweewekelijkse overleg loopt nog even door met als doel in totaal straks 75 dakloze mensen met extra urgentie aan een huis te helpen. Er verblijven nog dagelijks 300 volwassenen (23+) in de nachtopvang, 27 jongeren (18-23 jaar) in de crisisopvangen, 100 niet-rechthebbenden (bijvoorbeeld Europese arbeidsmigranten) en buitenslapers in de noodopvang in de Maassilo (die in mei moet sluiten), en zo’n 100 gezinnen in de opvang. 

Er zijn “nog wel wat vervolgstappen nodig” voordat de volgende extra nachtopvanglocatie, het cruiseschip aan de Boompjes onder beheer van Leger des Heils, ook dicht kan. Maar Freeke ziet het positief in: “Het blijkt dat er met vereende krachten dus best veel mogelijk is”.

Extra geld van het Rijk

Het geld dat Rotterdam ontving van het Rijk was niet alleen voor de 60 nieuwe tijdelijke woningen. De stad betaalt daarmee ook de projecten Housing First, waarmee 50 volwassen direct naar een sociale huurwoning konden en Project 010, waarbij nu 20 dakloze jongeren gelijk een woning, begeleiding en budget kregen. Ook is al een deel van de bedden in de nachtopvang omgebouwd voor meer privacy en rust, en is er zowel voor jongeren als volwassenen ook overdag opvang open.

Het geld is daarnaast bedoeld om dakloosheid te voorkomen. In de tweede helft van 2020 waren er 1100 ‘bankslapers’ bij de gemeente bekend. Voor hen moeten een project met resourcegroepen, een pilot om huisuitzettingen te voorkomen en een project met flexwoningen mogelijkheden bieden.

Dit artikel komt voort uit het dossier Buitengesloten, een onderzoek van Vers Beton, OPEN Rotterdam en onderzoeksplatform Argos (VPRO/HUMAN). Bekijk dit dossier. 

Vers Beton – Lucia Lenders – Dakloze Jongeren – 2020

Lees meer

Dakloos in Rotterdam: hoe kom je als jongere weer aan een huis?

Jongeren Rianne, Dwight en Kevin tonen de moeilijke zoektocht naar stabiliteit en een plek

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

  1. De mensen die dankzij de speciale urgentie nu versneld zelfstandig wonen, krijgen nog begeleiding via een huurzorgcontract, van bijvoorbeeld CVD, Leger, NAS of Pameijer. ↩︎
Buitengesloten
ava Willemijn Sneep

Willemijn Sneep

Adjunct-hoofdredacteur en eindredacteur

Willemijn Sneep is na wat omzwervingen en een master Journalistiek in het schattige Leiden weer terug in de enige wereldstad die Nederland rijk is. Als freelance journalist kan ze zich geen betere thuisbasis wensen. [email protected]

Profiel-pagina
Lucia Lenders

Lucia Lenders

Illustrator

Lucia Lenders studeerde illustratie op Sint Joost in Breda en KASK in Gent. Sinds 2017 woont en werkt ze in Rotterdam. In haar atelier knipt, plakt, tekent en schildert ze mensen, dieren, dingen en plekken.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.