Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
UITGELICHTFLB_20210923_O8A5589
Beeld door: beeld: Florian Braakman

Ondanks dat ik mezelf absoluut niet als een kroegtijger typeer is dit één van de weinige cafés in de buurt waar ik zo nu en dan graag een avond aan de bar hang: Café Cascade. Als ik op een willekeurige avond op de hoek van de Watergeusstraat en de Derde Schansstraat binnenloop is de kroeg – in ieder geval voor de lockdown – altijd goed gevuld, met een bont gezelschap aan stamgasten. Vooral mannen en vrouwen van middelbare leeftijd kunnen gerekend worden tot de stamgasten maar er is ook een jongere generatie die hun weg naar Cascade weet te vinden.

De massieve bar van dit Surinaamse bruin café is wat je verwacht: donkerbruin hout met twee in het oog springende koperkleurige biertappen. Het lijkt alsof de tijd hier stil heeft gestaan, sinds ver voor het café door de twee broers werd overgenomen. Maar het is juist dit interieur dat bijdraagt aan de warme, huiselijke sfeer. Even wat anders dan alle trendy tentjes met houten vloeren in visgraat motief, hippe seizoenskleuren en gestylede kamerplanten.

Om de zoveel tijd zwaait de deur open om een ‘Cascade’ te bestellen of af te halen. Sport- & muziekcafé Cascade is namelijk een begrip in Delfshaven en tot ver daarbuiten. Dat heeft weinig met sport of muziek te maken maar vooral met het eten. “Wij ontvangen regelmatig klanten uit Amsterdam, maar ook vanuit België. Als ze in de buurt zijn komen ze vaak langs voor ze de rit terug maken”, vertelt Ramon die de zaak samen met zijn broer Pieter runt.

De ‘Cascade’ is een simpel gerecht dat uit patat en satéstokjes bestaat. Het kent volgens Ramon een jarenlange geschiedenis die niet zomaar te imiteren valt. Het is onlosmakelijk verbonden met het café en draagt daarom ook dezelfde naam.

Rotterdams Cultureel Erfgoed

Ik vertel Ramon dat zij toch ook wel in aanmerking komen om als Rotterdams Cultureel Erfgoed opgemerkt te worden, net als kapsalon Tati en shoarmazaak El Aviva, iets verderop aan de Schiedamseweg waar de ‘kapsalon’ is bedacht. Ramon lacht. “Ik zou zowaar patent moeten aanvragen op de Cascade. Er zijn ook andere café’s en eetgelegenheden die onze formule hebben gekopieerd, maar zij hebben nog niet de juiste mix qua pindasaus gevonden die hier een doorslaand succes is. En ze zijn twee keer zo duur als ons!”

FLB_20210923_O8A5580
Beeld door: beeld: Florian Braakman

Als ik onder het genot van mijn Cascade en een drankje een gesprek aan met Ramon aanknoop krijg ik de geschiedenis van zijn dranklokaal te horen. Ramon is geboren en getogen in Suriname en in 1992 naar Nederland gekomen om hier te werken als onderwijzer, waarvoor hij Suriname heeft gestudeerd en ook daar al in werkte. Het verklaart de grote stapel papieren waar hij tussen het tappen van biertjes en aannemen van bestellingen door op krabbelt: naast zijn aandeel in het familiebedrijf is Ramon wiskundedocent op het Design College.

Ramon wist vrij snel zijn draai te vinden in Nederland door binnen no time een baan als onderwijzer te bemachtigen en een eigen woning te vinden. “Er was destijds in 1996 een enorme behoefte aan een drankcafé onder de Surinaamse en andere niet oorspronkelijk Nederlandse bevolkingsgroepen in Delfshaven. Zodoende heb ik met mijn broer Pieter de stap gezet om dit café over te nemen, en het was eigenlijk vanaf dag één al succesvol.”

Gevestigde naam

Ons gesprek wordt onderbroken door het oh zo herkenbare deuntje van de telefoon. Ramon wendt zich af van de stapel papieren, drukt routinematig zijn bril tegen zijn neusvleugels aan en neemt de telefoon aan: “Goedenavond Cascade? Ja zegt u het maar? Twee porties? Alleen satésaus? Prima, uw bestelnummer is 4. Tot zo!” Als ik mij ongeveer anderhalf uur later weer naar huis begeef zou de teller alweer ergens rond de vijftig bestellingen staan. “Toen we in de wijk steeds meer een gevestigde naam begonnen te worden werd de roep onder de stamgasten steeds luider om naast drank ook Surinaams eten aan te bieden. Nasi, bami en dat soort dingen. Dat hebben we een hele tijd gedaan, maar de Surinaamse groenten werden alsmaar duurder dus het werd lastig om nog winst te draaien met de verkoop van eten uit de Surinaamse keuken.”

Tussendoor geeft Ramon bestellingen door aan zijn neefje Monday, de zoon van broer Pieter, voor hij zijn verhaal vervolgt. Monday draait al een tijdje mee, heeft aan een half woord genoeg en bevindt zich wisselend aan de bar en in het achterste gedeelte van de zaak. Daar waar het kleine keukentje van Cascade zit, het kloppend hart van dit familiebedrijf.

“Langzaam maar zeker gingen wij dus meer streetfood en snacks aanbieden: hot wings, kipnuggets, bitterballen dat soort dingen. De gasten aten best veel snacks en gaandeweg kwam ook regelmatig het verzoek om saté te gaan verkopen.”

FLB_20210923_O8A5623
Beeld door: beeld: Florian Braakman

Er volgt een jarenlange fase van trial and error tot de totstandkoming van de Cascade, zo wordt mij duidelijk. Inmiddels vijftien jaar geleden begint Ramons toenmalige kok met saté’s bereiden. Door continu samples aan te bieden aan zijn klantenkring en feedback te vragen wordt het recept verder verfijnd. Zo werd de ambachtelijke saté aan het assortiment toegevoegd, naast de standaard snacks van de groothandel.

“Maar de pindasaus was niet je van het! Zo begon de zoektocht naar de juiste saus. Intussen ontvingen Pieter en ik van de gasten het signaal dat alleen de satéstokjes niet genoeg vulden. Dus de zoektocht ging verder naar de juiste soort patat om het gerecht compleet te maken.” De 6 millimeter-frietjes van het merk Mccain hebben de feedbackrondes overleefd.

Specifiek type pindasaus

Uiteindelijk werden zij getipt op een specifiek type pindasaus bij de Surinaamse groothandel in de Spaanse Polder. Het recept is geheim maar Ramon wil wel een tipje van de sluier oplichten: “Die saus van de Surinaamse groothandel vermengen wij met een eigen gemaakte ketjapsaus. Dit zorgt voor de unieke smaak.”

FLB_20210923_O8A5612
Beeld door: beeld: Florian Braakman

Nu, 25 jaar later na de opening is het verkopen van de Cascade zo ongeveer de main business geworden. Ramon grijnst “Mond-op-mond reclame en de rol van social media zijn enorm van invloed geweest.” Toen zijn inmiddels twintigjarige dochter de Cascade deelde in een groep op Snapchat met een behoorlijk aantal leden ging het ineens hard. De week daarna was het café tot de nok toe gevuld met klanten die op de online marketing waren afgekomen.

Dit betekende even bijschakelen voor de gebroeders. Ramon legt uit: “Ik was altijd gewend om biertjes te tappen en tussendoor wat te bakken achterin. Maar plotseling moest ik de hele tijd in de keuken staan! Mensen aten en kwamen direct weer terug voor meer of anders wel de volgende dag. Dat is zo’n 7 à 8 jaar geleden. Het is niet opgehouden sindsdien, alleen maar toegenomen.”

“En zo is het gekomen dat wij zelfs in de lockdown tot een uur of één in de nacht de ene na de andere Cascade konden verkopen! Ik heb vanaf de heropening als afhaallocatie geen moment gemerkt dat we in een lockdown zaten. Ik heb denk ik wel meer verkocht dan in een normale situatie. Het was toch een van de weinige verzetjes die mensen nog wel konden hebben.”

Ondanks het succes van de Cascade blijven de gebroeders bescheiden en hebben zij oog voor hun klanten met een smalle beurs. Terwijl de prijs van de ingrediënten stijgt proberen zij de prijs van de Cascade laag te houden. “Mensen in deze wijk letten wel op de prijs hoor, toen wij de prijs van vijf naar zes euro verhoogden is het een week lang behoorlijk stil geweest. Hier merk je ook dat het midden in de maand iets rustiger is en mensen met bij elkaar gesprokkelde centjes een Cascade komen halen. Terwijl aan het eind van de maand tot de eerste week van de volgende maand er door heel veel mensen wordt gepind. Het gemiddelde inkomen in Delfshaven ligt niet zo hoog hè?”

tweeluik1
Beeld door: beeld: Florian Braakman

Over twee jaar tikt Ramon de zestig aan. Ook broer Pieter wordt een dagje ouder. “We hebben allebei studerende kinderen die vaak meehelpen en de zaak een warm hart toedragen. Maar zij hebben geen ambities om de zaak over te nemen. Elke dag maken wij mensen blij met de Cascade. Het zou toch zonde zijn als dat op zou houden?” Ik knik instemmend, het zou een gemis zijn voor de wijk en de uitgebreide klantenkring. Toch heb ik goede hoop voor deze plek. Want zoals op een van de kunstwerken aan de wand: “Pe lobi de, drape a nana e gi eng segi”. Of in het Nederlands: “Waar liefde is, daar rust de zegen van God”.

Over deze rubriek

Steeds vaker klinkt de zorg dat verschillende groepen in de stad zich opsluiten in ‘parallelle samenlevingen’, dat er ‘kloven’ tussen groepen in de samenleving ontstaan. Is Rotterdam aan het segregeren of hoort dat bij de grote stad? Waar ontmoeten verschillende groepen elkaar nog, en waar verschuilen ze zich? In Ons Kent Ons gaat Vers Beton op bezoek bij verschillende Rotterdamse bubbels. Soms met, en soms zonder een glas, eh, bubbels.

Bekijk hier alle artikelen in ‘Ons Kent Ons’.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

IMG_2051-1.JPG

Giovanni Burke

Giovanni Burke (1985) studeerde Sociologie op de Erasmus Universiteit en deed daarna een master Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid. Als geboren en getogen Rotterdammer combineert hij zijn voorliefde voor de stad graag met zijn sociologische achtergrond door te reflecteren op verschillende lokale ontwikkelingen. Licht werpen op ‘onzichtbare’ verhalen van mede-Rotterdammers is hierbij vaak het uitgangspunt.

Profiel-pagina
braakman

Florian Braakman

Fotograaf

Florian Braakman (1988) is een autonoom-documentair fotograaf. Fotografie is een manier om vragen te stellen en grip te krijgen op onze snelle alledaagse realiteit. De poëtische, associatieve en verhalende kracht van het beeld staan centraal in zijn werk.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.